„În caz că Moldovatransgaz nu va reuși”. ANRE a desemnat Vestmoldtransgaz drept operator temporar al sistemului de transport al gazelor
Full Article 3 minutes read

„În caz că Moldovatransgaz nu va reuși”. ANRE a desemnat Vestmoldtransgaz drept operator temporar al sistemului de transport al gazelor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a desemnat provizoriu, pe 7 iulie, SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova. Hotărârea aprobată vine să prevadă mecanisme și acțiuni treptate care urmează a fi aplicate de către ambii operatori ai sistemului de transport al gazelor naturale.

Decizia a fost aprobată pentru asigurarea unei eventuale preluări de către SRL „Vestmoldtransgaz” a rețelelor de transport a gazelor naturale aflate în gestiunea SRL „Moldovatransgaz”.

Data preluării fizice și documentare a activității de operare a întregului sistem de gaze naturale din republică de către SRL „Vestmoldtransgaz” ar putea fi 19 septembrie, în cazul în care SRL „Moldovatransgaz” nu va finaliza procesul de separare în raport cu întreprinderea integrată pe verticală și nu va depune cererea de certificare însoțită de actele corespunzătoare.

Amintim că operatorul sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” a trecut cu succes procedura de certificare conform modelului separării proprietății, aceasta fiind încheiată la data de 3 septembrie 2021.

Cel de-al treilea pachet energetic al UE, pe care Moldova s-a angajat să le respecte normele încă din 2012, presupune separarea aprovizionării, transportului și distribuției pe piața gazelor. Scopul acestui lucru este de a se asigura că furnizorii nu pot bloca accesul concurenților la infrastructura de transport.

Pentru Moldova, în practică, aceasta înseamnă că activele de transport gaze care se află încă în soldul Moldovagaz trebuie să fie transferate în proprietatea unei întreprinderi separate care a fost creată special în acest scop – Moldovatransgaz (deținută 100% de Moldovagaz).

Moldovagaz a informat anterior Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) cu privire la imposibilitatea depunerii la timp a tuturor documentelor necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze Moldovatransgaz.

Moldova s-a angajat să implementeze pachetul energetic în 2012, apoi a primit de două ori o amânANare până în 2016 și 2020.

În iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege conform căreia Moldovatransgaz este obligată să depună documente la ANRE până la 10 septembrie 2023. În caz contrar, ANRE poate retrage licența companiei și „desemnează provizoriu un nou titular de licență ca operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova”.

În acest caz, conform legii, Moldovatransgaz poate presta servicii, întreține gazoductul, care va fi transferat conducerii unei alte companii. Prețurile pentru acest serviciu și alte servicii sunt stabilite de ANRE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: