Moldovatransgaz, sancționată cu 33,9 mln lei pentru nerespectarea prevederilor celui de-al treilea Pachet Energetic. Reacția companiei
Full Article 3 minutes read

Moldovatransgaz, sancționată cu 33,9 mln lei pentru nerespectarea prevederilor celui de-al treilea Pachet Energetic. Reacția companiei

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a sancționat operatorul sistemului de transport al gazelor „Moldovatransgaz” cu 33 996 456 lei pentru nerespectarea obligațiilor privind asigurarea independenței sale în raport cu întreprinderea „Moldovagaz”. Sancțiunea este impusă de cel de-al treilea Pachet Energetic, pe care Moldova s-a angajat să îl implementeze, dar a ratat de mult timp toate termenele-limită. De cealaltă parte, „Moldovatransgaz” a declarat că nu este de acord cu decizia ANRE și a anunțat că va contesta decizia.

Consiliului de administrație al ANRE a decis să sancționeze „Moldovatransgaz” în cadrul ședinței din 15 septembrie.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aplicat o sancțiune financiară în privința operatorului sistemului de transport al gazelor naturale (OST) S.R.L. „Moldovatransgaz” în valoare de 33 996 456 lei, pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz”, care desfășoară o activitate licențiată de furnizare a gazelor naturale. Cerința privind asigurarea separării și independenței OST al gazelor naturale este prevăzută atât de prevederile Legii cu privire la gazele naturale, cât și de Pachetul Energetic III, nerespectarea căreia atrage după sine aplicarea sancțiunii financiare stipulate în art. 113 alin. (3) lit. b) al Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale”, a comunicat Agenția.

Potrivit ANRE, sancțiunea financiară aplicată „Moldovatransgaz” urmează a fi transferată în bugetul de stat.

La scurt timp, reprezentanții companiei operatorului sistemului de transport al gazelor a venit cu o reacție la decizia ANRE.

SRL „Moldovatransgaz” își exprimă dezacordul cu hotărîrea respectivă, motiv pentru care va întreprinde măsurile ce se impun pentru contestarea acesteia, în modul și în termenul stabilit de legislația în vigoare”, au comunicat reprezentanții companiei.

***

Cel de-al Treilea Pachet Energetic al UE, ale cărui norme Moldova s-a angajat să le respecte încă din 2012, prevede separarea aprovizionării, transportului și distribuției pe piața gazelor naturale. Scopul este impiedicarea furnizorilor să blocheze accesul concurenților la infrastructura de transport.

Pentru Moldova, în practică, acest lucru înseamnă că activele de transport al gazelor, care se află încă în bilanțul Moldovagaz, trebui să fie transferate către o companie separată, creată în acest scop – „Moldovatransgaz” (deținută în proporție de 100% de Moldovagaz).

Anterior, Moldovagaz a informat ANRE că nu a reușit să prezinte la timp toate documentele necesare pentru a finaliza procesul de separare și certificare a companiei de transport de gaze Moldovatransgaz.

Moldova s-a angajat să implementeze pachetul energetic în 2012, însă acesta a fost amânat de două ori – până în 2016 și 2020.

În iulie 2022, Parlamentul a adoptat o lege care prevede că „Moldovatransgaz” trebuie să transmită documentele către ANRE până pe 10 septembrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: