„Sabotaj și blocare”. Furnizorul care a promis gaz la 10 lei a dat în judecată ANRE, după ce a rămas fără licență
Full Article 5 minutes read

„Sabotaj și blocare”. Furnizorul care a promis gaz la 10 lei a dat în judecată ANRE, după ce a rămas fără licență

NordGaz – furnizorul care s-a angajat să furnizeze gazul cu zece lei promis de oligarhul fugar Ilan Șor și bașcana pe care acesta o susține, Evghenia Guțul – a venit cu o reacție, după ce a rămas temporar fără licență de activitate, urmare a deciziei Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) din 22 decembrie. Directorul companiei a calificat decizia Agenției drept „ilegală” și spune că a atacat-o în instanță. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a respins acuzațiile directorului NordGaz Furnizare. Potrivit ei, ANRE a acționat în conformitate cu legea, iar hotărârea este una „corectă”.

Alexandr Grosu, directorul NordGaz Furnizare, a susținut un briefing pe 27 decembrie. El a criticat decizia ANRE din 22 decembrie, care a decis să lase temporar compania fără licență, după ce cea din urmă ar fi creat un dezechilibru în sistemul național de transport al gazelor naturale. Mai exact, NordGaz Furnizare este acuzată că ar fi sustras 19 metri cubi de gaze naturale din sistem, fără ca să importe nimic în schimb. Grosu recunoaște că NordGaz a creat acest dezechilibru, dar spune că el este unul nesemnificativ pentru ca compania să rămână fără licență. Mai mult, directorul NordGaz susține că situația ar fi fost creată intenționat și coordonat, iar de vină ar fi ANRE și Vestmoldtransgaz – operatorul sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul țării.

Directorul NordGaz a explicat în briefingul de presă că compania sa era „complet pregătită” pentru aprovizionarea fizică cu gaze, având achiziționate capacitatea de transport a gazelor pe teritoriul Ucrainei până la granița cu Republica Moldova din 20 decembrie 2023, „dar Vestmoldtransgaz a perturbat livrarea cu acțiunile sale”.

„Perechea de expeditori pentru NordGaz a fost convenită în timp util. În ciuda resurselor financiare necesare enumerate, Vestmoldtransgaz nu le-a afișat ca limită financiară a NordGaz pe Platforma Regională de Rezervare (RBP). Acest lucru nu a permis NordGaz să participe la licitația pentru capacitatea de tranzacționare a intrării de gaze naturale în GTS al Republicii Moldova. Din 22 decembrie, fondurile nu au fost reflectate pe platforma RBP ca limită financiară NordGaz”, a explicat Grosu.

În consecință, a explicat directorul NordGaz, gazele naturale pentru consumatorii săi ar fi fost transportate prin sistemul de transport al gazelor ucrainean până la granița cu Republica Moldova, dar nu ar fi fost acceptate în sistemul național din cauza lipsei de capacitate, ceea ce a și dus, potrivit lui Grosu, la formarea unui dezechilibru în sistemul din Moldova. Ar fi vorba de 19 metri cubi de gaze naturale. Pagubele sunt estimate la circa 300 de lei.

„Considerăm că toate acțiunile noastre au respectat cu strictețe cerințele legale și de reglementare stabilite. Mai mult, există sabotaj și blocare intenționată a activității companiei de către Vestmoldtransgaz și ANRE, ceea ce reprezintă o practică discriminatorie și excesivă față de compania noastră”, s-a plâns Grosu.

În reacție, directorul NordGaz a anunțat că compania a atacat în instanță decizia ANRE. Potrivit lui, despre situația creată a fost informată, inclusiv, Comunitatea Energetică.

Contactată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a ANRE a respins acuzațiile directorului NordGaz Furnizare.

„Acestea sunt opiniile companiei și nu corespund adevărului. ANRE a acționat strict în conformitate cu legea, iar hotărârea aprobată este una corectă. Ei, ca și orice cetățean al Republicii Moldova, pot contesta decizia Agenției”, a declarat pentru NM purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța.

Precizăm că NM a contactat pentru un comentariu și reprezentanții Vestmoldtransgaz. Până în momentul publicării știrii, însă, nu am primit o reacție la solicitarea expediată.

***

Precizăm că „NordGaz Furnizare” este compania care, din 1 decembrie, ar fi trebuit să livreze consumatorilor din Găgăuzia „gazul ieftin” promis de bașcanul Evghenia Guțul și oligarhul fugar Ilan Șor. În tot acest timp, conducerea țării a declarat că „gazul ieftin” este un „fals” în interese electorale, acuzându-l pe Șor și echipa sa de manipulare. Oligarhul fugar și bașcana Găgăuziei au respins acuzațiile. Cei doi au declarat în repetate rânduri că gazul promis nu este unul fictiv și că el va ajunge la cetățeni, așa cum au spus.

Pe 22 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, Ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că, până în prezent, un singur consumator a plecat de la Moldovagaz la „NordGaz Furnizare”. Potrivit oficialului, este vorba despre însuși directorul NordGaz. Parlicov a menționat că, deși persoana respectivă a trecut la alt furnizor și teoretic Moldovagaz nu-i furnizează gaz, compania nu a importat gaz în țară și nici nu procurat de pe piața internă, astfel acesta nu face decât să ia gaze din sistemul național. Ministrul Energiei a menționat că companiei i se va solicita să demonstreze că poate să importe și să livreze gaze, iar, în caz contrar, vor fi luate măsurile de rigoare. „ANRE cunoaște ce are de făcut”, a spus ministrul. Detalii – AICI.

În aceeași zi, pe 22 decembrie, seara, ANRE a decis să suspende licența NordGaz, pentru o perioadă de trei luni. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: