În ce condiții alegerile din toamnă s-ar putea desfășura timp de 2 zile? Precizările CEC
Full Article 3 minutes read

În ce condiții alegerile din toamnă s-ar putea desfășura timp de 2 zile? Precizările CEC

Pentru organizarea alegerilor locale generale timp de două zile consecutiv trebuie să existe o situație excepțională. Această prevedere este o regulă universală pentru toate alegerile și poate fi aplicată și în scrutinul din toamnă. Precizările au fost făcute de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Pavel Postica. El a adăugat că o situație excepțională „trebuie să fie ceva ieșit din comun”, cum ar fi de exemplu „o alunecare de teren care a afectat o localitate în întregime”. 

Postica a fost întrebat la Vocea Basarabiei pentru ce scrutin este valabilă probabilitatea desfășurării alegerilor timp de două zile. „E o regulă universală, care poate fi aplicată inclusiv în alegerile locale generale”, a comunicat el.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei, „acum, cel puțin, nu avem anumite semnale de acest fel, termenul pe care îl avem e de 25 de zile până la ziua alegerilor (…) și trebuie să fie criteriile obiective, adică trebuie să fie ceva excepțional care să determine examinarea acestei oportunități de organizare a alegerilor pe parcursul a două zile”.

„Trebuie să fie ceva ieșit din comun, deci ceva excepțional, ori o anumită stare de urgență, ori o anumită situație excepțională doar pe teritoriul poate unei anumite localități, eu nu știu, chiar lucrurile pot fi diferite, o situație excepțională, o alunecare de teren care a afectat o localitate în întregime, secția de votare se deschide în altă localitate la distanță de vreo 10-15 kilometri. Deci e logic că pentru acești alegători sau ei sunt repartizați în multe alte localități, noi ne-am întâlnit cu astfel de situații în istoria Republicii Moldova, care nu au fost în perioada electorală, regula generală spune că este posibil, deja când aplici regula generală într-o situație specială, atunci vezi”, a menționat Postica.

Totodată, el a menționat că starea de urgență instituită de Parlament nu va afecta desfășurarea alegerilor locale. Potrivit lui Postica, „în legea cu privire la stabilirea stării de urgență, de asediu sau de război este prevăzut foarte exact că dacă parlamentul consideră necesar și consideră judicios ca alegerile să poată să fie organizate în acest interval de timp, chiar dacă este stare de urgență, atunci ele pot fi organizate”.

***

Alegerile locale generale urmează să se desfășoare în această toamnă, pe data de 5 noiembrie. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: