LIVE Prima ședință a deputaților din sesiunea de primăvară 2023. Gavrilița va cere prelungirea stării de urgență 
Full Article 2 minutes read

LIVE Prima ședință a deputaților din sesiunea de primăvară 2023. Gavrilița va cere prelungirea stării de urgență 

Parlamentul Republicii Moldova s-a convocat în prima ședință plenară din sesiunea de primăvară 2023. Pe ordinea de zi a deputaților a fost inclus proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de urgență. De menționat că reprezentanții Partidului ȘOR boicotează și de această dată ședința Parlamentului.

Deputații vor examina, în prima lectură, proiectul de lege prin care se reglementează serviciile de finanțare participativă, precum și inițiativa legislativă care prevede modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului social și a ajutorului pentru perioada rece a anului.

De asemenea, deputații vor examina modificări la Legea pentru aprobarea listei unităților ale căror terenului destinate agriculturii rămân în proprietate statului și la Legea cu privire la activitatea editorială.

Un alt subiect inclus pe ordinea de zi vizează aderarea Republicii Moldova la Convenția privind facilitatea traficului maritim internațional (FAL).

Pe agendă mai figurează inițiativele legislative care vizează răspunderea disciplinară a judecătorilor și activitatea inspecției judiciare, precum și perfecționarea mecanismului de recuperare a cheltuielilor pentru asistența juridică de stat.

În plenul Parlamentului vor fi reexaminate două proiecte de lege – cel prin care se propune revizuirea cadrului normativ privind nediscriminarea și asigurarea egalității și cel care vizează activitatea Avocatului Poporului.

Pe ordinea de zi a mai fost inclus proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de urgență. Aceasta după ce Comisia pentru Situații Excepționale a hotărât propunerea prelungirii stării de urgență cu încă 60 de zile. Prin urmare, premierul Natalia Gavrilița urmează să se adreseze deputaților.

Pe agenda deputaților a fost inclus și proiectul de hotărâre privind rechemarea din funcție a reprezentantului permanent al Parlamentului Republicii Moldova în Secretariatul Adunării Parlamentare a CSI.

De menționat că înainte de ședința Parlamentului, primarul municipiului Chișinău și deputatul neafiliat Gaik Vartanean au solicitat parlamentarilor excluderea de pe ordinea de zi a ședinței a proiectului de lege care prevede modificarea anexei la Legea nr.668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului. Potrivit lui Ceban și Vartanean, proiectul prevede construirea unei gunoiști în raza municipiului Chișinău, în imediata adiacentă a localităților Stăuceni, Tohatin și sectoarele orașului Râșcani și Ciocana.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: