„În orice moment pot să călătoresc în Israel”. Șor, reacție la declarația ministrului israelian de Externe

Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, susține că „în orice moment” poate călători în Israel și că a vizitat țara „de mai multe ori” în ultima perioadă. Precizările, care se regăsesc într-un mesaj semnat de Șor și transmis pe adresa redacției NM, sunt făcute la doar o zi după ce ministrul israelian al Afacerilor Externe a declarat că autoritățile de la Tel Aviv au finalizat examinarea dosarului în privința oligarhului fugar și că „nu este o coincidență” că acesta nu mai vine în Israel. „Nici eu, nici avocații mei nu știm nimic despre vreo decizie a sistemului judiciar israelian”, a comunicat de cealaltă parte Șor. 

Urmare a declarațiilor făcute la Chișinău de către ministrul israelian al Afacerilor Externe, Șor a venit cu o reacție. „Vă rog insistent să publicați/afisați, în conformitate cu legislația R. Moldova”, se arată în mesajul politicianului fugar transmis pe adresa NewsMaker.

El a scris că în comparație cu Moldova, unde „uzurpatorii de la putere dictează întregului sistem de justiție ce să facă”, în Israel „nu este așa”.

„Israelul este un stat de drept. Drepturile omului sunt pe primul loc acolo, iar guvernul nu dictează sistemului judiciar ce decizii să ia. Nu știu pe ce bază a făcut ministrul afacerilor externe al Israelului o astfel de declarație, dar pot să spun că nici eu, nici avocații mei nu știm nimic despre vreo decizie a sistemului judiciar israelian. La ziua de azi, în orice moment, pot să călătoresc în Israel. Și, o să dezamăgesc pe cineva, după 6 noiembrie am vizitat de mai multe ori această țară”, se arată într-un mesaj semnat de Șor.

Amintim, pe 4 februarie, aflat în vizită oficială la Chișinău, ministrul israelian al Afacerilor Externe Gideon Moshe Sa’ar a fost întrebat ce măsuri a întreprins Israelul pentru a-l extrăda pe Ilan Șor în Republica Moldova, în perioada în care acesta locuia pe teritoriul statului evreiesc. „Domnul Șor, actualmente, nu locuiește pe teritoriul Israelului. Ministerul nostru al Justiției a finalizat procesarea dosarului, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, și probabil nu este o coincidență că el nu mai vine în Israel”, a fost răspunsul oficialului israelian. Detalii AICI. Anterior, Republica Moldova a solicitat de mai multe ori extrădarea lui Ilan Șor din Israel.

***

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Unele investigații jurnalistice au arătat că Șor, care este și cetățean israelian, s-a stabilit în Israel. Pe 1 februarie 2024, Șor a părăsit Israelul, iar de atunci s-ar afla în Federația Rusă. În mai 2024, acesta anunța că a obținut cetățenia Rusiei. Detalii AICI.

Între timp, în aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Pe 13 decembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia instanței de apel.

Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: