Telegram/army.md

Încă €40 mln din partea UE pentru modernizarea Armatei Naționale a R. Moldova. Anunțul făcut de Nosatîi

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a anunțat, pe 19 martie, că Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de asistență pentru Armata Națională. Este vorba de 40 de milioane de euro. „Aportul consistent de 137 de milioane de euro, oferit în perioada 2021-2024 prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și suplimentarea acestuia cu alte 40 de milioane de euro, reprezintă o dovadă clară a solidarității și sprijinului consistent din partea partenerilor noștri”, a comunicat oficialul moldovean.

„Uniunea Europeană a aprobat, marți, 18 martie curent, un nou pachet de asistență pentru Armata Națională. Prin această decizie, partenerii noștri europeni continuă să ne fie alături în consolidarea capacităților de apărare, demonstrându-și astfel angajamentul pentru securitatea și stabilitatea Republicii Moldova, precum și pentru protejarea siguranței cetățenilor. Aportul consistent de 137 de milioane de euro, oferit în perioada 2021-2024 prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și suplimentarea acestuia cu alte 40 de milioane de euro, reprezintă o dovadă clară a solidarității și sprijinului consistent din partea partenerilor noștri”, a scris Nosatîi pe o rețea de socializare.

Amintim, în martie curent, președinta Maia Sandu a fost întrebată de NewsMaker dacă Republica Moldova își va majora bugetul pentru apărare, în contextul anunțului liderilor UE privind creșterea alocărilor în acest domeniu. „Cheltuielile pentru apărare sunt prevăzute în buget. Au fost aprobate, au fost anunțate”, a răspuns șefa statului. Menționăm, pentru 2025, principalele categorii de cheltuieli ale bugetului de stat sunt următoarele: Cheltuieli generale — 13,6 miliarde lei; Protecția socială — 20,7 miliarde lei; Educație — 19,5 miliarde lei; Sănătate — 9,2 miliarde lei; Cheltuieli legate de economie — 9,2 miliarde lei; Ordine publică și securitate națională — 7,9 miliarde lei; Apărare — 1,8 miliarde lei; Cultură — 1,6 miliarde lei.

Tot în luna martie, aflat în vizită oficială la Chișinău, președintele Consiliului European Antonio Costa a anunțat că UE va oferi, în 2025, 60 de milioane de euro R. Moldova pentru a-și spori „capacitățile de apărare”. „Noi am creat facilitatea pentru pace europeană. Este un instrument foarte important care este menit să sprijine capacitățile de apărare a diferitor țări. Moldova este cel de-al doilea beneficiar ca și dimensiune al acestui instrument de pace. 137 milioane euro deocamdată au fost oferiți pentru a spori capacitățile de apărare în Republica Moldova și în acest an, în anul 2025, noi vom oferi încă 60 de milioane de euro pentru a spori capacitățile de apărare ale Republicii Moldova”, a declarat Costa.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: