Încă un jurnalist rus a fost amendat pentru că a îndrăznit să vorbească deschis despre războiul din Ucraina
Full Article 2 minutes read

Încă un jurnalist rus a fost amendat pentru că a îndrăznit să vorbească deschis despre războiul din Ucraina

Redactorul-șef al ziarului „Parma-Novosti” din Rusia, Iana Ianovskaya, a fost amendată cu 50 000 ruble (circa 500 euro) pentru un editorial despre războiul din Ucraina, publicat pe 9 martie. Instanța de judecată a decis că jurnalista a „discreditat acțiunile armatei ruse în afara țării”, scrie ProPerm („Про Пермь”). Aceasta va contesta hotărârea.

Poliția a întocmit două procese verbale pe numele jurnalistei – primul o vizează în calitate de persoană juridică, pentru editorialul publicat pe 9 martie în ziar, iar cel de-al doilea, în calitate de persoană fizică – pentru un text publicat pe pagina sa personală de pe rețeaua VKontakte, pe 24 februarie.

În calitate de persoană juridică, Iana Ianovskaya risca o amendă între 100 și 200 de mii de ruble, însă judecătorii au stabilit suma de 50 de mii de ruble, întrucât femeia întreține doi copii.

Pe marginea procesului verbal întocmit pentru textul publicat pe pagina sa personală de pe rețeaua de socializare, judecătorii încă nu s-au pronunțat. Jurnalista riscă o amendă cuprinsă între 30 și 50 mii de ruble. În cazul în care aceasta va repeta gestul, ea riscă o amendă de până la 300 mii de ruble sau până la 3 ani de închisoare.

Anterior, a fost amendat cu 30 mii de ruble activistul Denis Skudaev pentru că a protestat cu pancarta „Nu războiului”. Tot cu 30 de mii de ruble a fost amendată și jurnalista Marina Ovseannikova, care a întrerupt principalul buletin de știri de la postul de televiziune Pervîi Kanal, ivindu-se în spatele moderatoarei cu o pancartă cu un mesaj anti-război.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: