Indemnizații mai mari pentru tinerii specialiști din domeniul medical. Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens
Full Article 2 minutes read

Indemnizații mai mari pentru tinerii specialiști din domeniul medical. Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens

Tinerii specialişti, medici, farmacişti sau absolvenţi de studii profesionale tehnice postsecundare în domeniul medical vor primi indemnizații mai mari după ce guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens, astăzi, 19 februarie. 

Astfel, indemnizația unică pentru medici şi farmacişti a fost majorat de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei, iar pentru personalul medical şi farmaceutic mediu de la suma de 36 de mii de lei la 96 de mii de lei. Indemnizația se achită în trei rate, după expirarea primei luni de activitate şi ulterior, la finele fiecărui an de activitate.

De asemenea, absolvenţii studiilor postuniversitare de rezidenţiat şi al învăţămîntului profesional tehnic postsecundar nonterţiar care şi-au efectuat studiile în bază de contract vor beneficia de indemnizaţii şi înlesnirile în egală măsură cu absolvenţii care şi-au finisat studiile din contul bugetului de stat, în cazul în care acestea se vor adresa Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale pentru angajare în câmpul muncii în baza repartizării eliberate de minister.

Indemnizații majorate vor fi acordate la 1 260 de tineri specialiști, în acest scop fiind alocată suma de 48 716,9 mii lei din contul bugetului de stat, pentru anul 2020.

În nota informativă a proiectului de lege se mai arată că la moment persistă o distribuţie geografică neuniformă atât a medicilor, cât şi a personalului medical mediu, cu concentrarea în mediul urban în detrimentul celui rural. Astfel, în unele raioane sunt de la 2-3 medici la 10 mii de locuitori, „ceea ce reprezintă un nivel foarte scăzut, în consecinţă, sistemul nu poate răspunde adecvat nevoilor specifice ale populaţiei din aceste raioane”.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: