Indemnizații de aproape 9 mln lei pentru cele 23 de ședințe la care au participat consilierii municipali din Chișinău
Full Article 3 minutes read

Indemnizații de aproape 9 mln lei pentru cele 23 de ședințe la care au participat consilierii municipali din Chișinău

Pentru participarea la ședințele Consiliului Municipal Chișinău (CMC) în 2022, municipalitatea a achitat aleșilor indemnizații în mărime de peste 8,751 milioane de lei. În trei ani de mandat, consilierii au primit aproximativ 18 milioane de lei pentru participarea la întruniri. Datele se regăsesc într-un raport al Asociației Primăria Mea.

Asociația a analizat activitatea aleșilor locali, dar și ce indemnizații au primit aceștia pentru că au participat la ședințe.

Potrivit reprezentanților Asociației, consilierilor municipali li se achită o indemnizație de două salarii minime (3300 lei) pentru fiecare zi de ședință, din care se rețin impozite.

Până în iunie 2020, consilierii erau remunerați cu 2000 lei pentru opt ore de ședință și maxim 6000 de lei pe lună. Pe 19 iunie 2020, la propunerea executivului, consilierii au aprobat mărirea indemnizației până la 3300 lei, fără limita de 6000 lei pe lună sau opt ore de lucru pe ședință.

Pe lângă participarea la ședințele CMC, consilierii se reunesc în ședințele comisiilor de specialitate. Unii dintre ei desfășoară întâlniri și discuții cu locuitorii, elaborează proiecte, merg în teren pentru a examina diverse probleme sau lucrări, participă în grupuri de lucru și alte activități pentru a găsi soluții la problemele orașului. Consilierii sunt remunerați însă doar pentru ședințe”, a precizat Asociația.

Se menționează că în 2022 municipalitatea a achitat indemnizații pentru participarea la ședințe în sumă de peste 8,751 mil. de lei. În trei ani de mandat, consilierii au primit aproximativ 18 milioane de lei pentru participarea la ședințe.

Anterior, Primăria a refuzat să ne ofere informații oficiale despre indemnizațiile plătite consilierilor pentru ședințele din 2021. Primăria nu publică informația despre prezența și motivele absenței consilierilor de la ședințele CMC. Despre indemnizațiile primite de fiecare ales municipal putem afla doar din declarațiile avere și interese personale pe care aceștia sunt obligați să le depună anual”, a ținut să precizeze Primăria Mea.

De menționat că în al treilea an de mandat, consilierii s-au reunit în 23 de ședințe, care s-au desfășurat pe parcursul a 52 de zile.

Consiliul Municipal Chișinău, ales în cadrul alegerilor locale din toamna anului 2019, se apropie de sfârșitul mandatului de patru ani. Asociația Primăria Mea a comparat prezența la ședințele Consiliului, din primul și al treilea an de mandat, și a observat că interesul consilierilor de a participa la întrunire a scăzut. Dacă în 2020, au fost prezenți la toate ședințele Consiliului 20 de consilieri, atunci în 2022 doar un singur consilier a participat la toate întrunirile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: