Două inițiative menite să ajute agricultorii au fost aprobate pe 6 decembrie la Guvern și Parlament. Reprezentații Parlamentului au anunțat că mai mulți agricultori vor avea acces la finanțare prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”. Iar Ministerul Agriculturii a precizat că accesul deținătorilor de terenuri agricole la finanțare pentru proiectele de îmbunătățiri funciare va fi facilitat.
Reprezentații Parlamentului au anunțat că mai mulți agricultori vor avea acces la finanțare prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”.
Se menționează că lista activităților eligibile în cadrul proiectului „Livada Moldovei” va fi extinsă. În acest sens, Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului ratificarea unor modificări la contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”.
„Criteriile de eligibilitate vor fi extinse de la sectorul horticol la întreg sectorul agroalimentar. Astfel, agricultorii ramurilor horticultură, viticultură, zootehnie, acvacultură și producție piscicolă, turism, apicultură și sectorul de culturi cerealiere vor putea accesa finanțări pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul proiectului. De asemenea, va fi majorat plafonul finanțării de la 10% la 15% din suma împrumutului BEI pentru componentele de laboratoare, educație, cercetare și siguranța alimentelor”, au menționat reprezentanții Parlamentului.
Iar Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că accesul deținătorilor de terenuri agricole la finanțare pentru proiectele de îmbunătățiri funciare va fi facilitat.
„În acest sens, Executivul a aprobat modificarea Regulamentului privind condițiile și procedura de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare. Documentul conturează clar funcțiile și procedurile esențiale pentru implementarea reușită a proiectelor de îmbunătățiri funciare, având în vedere că aceste responsabilități sunt delegate către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF)”, a declarat Ministerul.
Instituția a mai spus că principalele prevederi ale proiectului includ:
- excluderea contului escrow, deoarece generează beneficiarilor cheltuieli pentru întreținere (aceștia vor deschide un cont propriu);
- reducerea perioadei de monitorizare de la 5 ani la 3 ani, oferind posibilitate solicitanților de a depune mai multe cereri de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare;
- coordonarea proiectelor de îmbunătățiri funciare cu Agenția „Moldsilva” pentru măsurile de prevenire a eroziunii eoliene, cum ar fi plantarea fâșiilor forestiere și împădurirea terenurilor supuse alunecărilor;
- excluderea impedimentului legat de costul total al proiectului de îmbunătățiri funciare eligibile;
- ajustarea procesului de recepționare, evaluare și acordare a subvențiilor în avans, conform funcțiilor ANIF.
Fermierii au provocat, pe 5 noiembrie, un adevărat haos în centrul capitalei. Aceștia au scos tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare și au pornit în marș pe două trasee, creând ambuteiaje și nervozitate șoferilor. Ulterior, ei au adus balegă și fân la Președinție și Guvern.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a menționat că „resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă”. Acesta a amintit că prim-ministrul și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vodă a dat de înțeles că urmează noi discuții dintre agricultori și șeful Executivului. Asociația Forța Fermierilor a declarat pe 6 decembrie, că „regretă foarte mult că reacția oficială la protestul agricultorilor din partea Guvernului conține multe falsuri și informații manipulatorii”. „Nu este deloc bine când reprezentanții guvernării în loc că măcar să iasă la fermieri disperați, care protestează absolut pașnic și cu revendicări economici, recurg la mesaje cu multă manipulare și minciună”, a reacționat Asociația.
Înainte de aceasta, pe 30 noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că „așa numitul moratoriu”, propus de Forța Fermierilor, „nu poate fi aplicat sub nici o formă”. Iar propunerea de a redistribui din fondul AIPA, pentru 2024, a 500 de milioane de lei pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea soarelui, potrivit lui Bolea, este „discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori”. Oficialul a menționat că Ministerul este în așteptarea unor informații de la 4 entități, printre care băncile din Moldova, după care se va „stabili modul de suport pentru agricultori și suma de bani care va fi alocată”. Ulterior, Forța Fermierilor a declarat că vrea o întrevedere cu conducerea Republicii Moldova. „Dacă nu va fi întâlnirea, agricultorii vor acționa. Nu au altă ieșire”, a menționat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari pe 1 decembrie.
Potrivit Asociației Băncilor din Moldova, la data de 31 octombrie 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5.3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5 260 de companii agricole și fermieri.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!