Instituțiile care prestează servicii publice, obligate să-și asigure securitatea cibernetică. Parlamentul a modificat legislația
Full Article 2 minutes read

Instituțiile care prestează servicii publice, obligate să-și asigure securitatea cibernetică. Parlamentul a modificat legislația

Furnizorii de servicii publice vor fi obligați să implementeze măsuri de asigurare a securității cibernetice, în domeniul lor de activitate. Deputații au votat pe 21 martie un proiect de lege în acest sens, care vine modifice cadrul legal, în conformitate cu prevederile Legii privind securitatea cibernetică.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, actualmente, mai multe sectoare sunt supuse amenințărilor cibernetice, ceea ce necesită o consolidare a domeniului respectiv, protejând și asigurând securitatea rețelelor și a sistemelor informaționale la nivel național.

Modificările legislative vizează sectoarele de importanță critică, care oferă servicii la nivel național în sănătate, energetică, transport, sectorul bancar, serviciile poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, apă și canalizare, siguranța alimentelor ș.a.

Astfel, furnizorii de servicii din respectivele sectoare vor fi obligați să implementeze măsuri rezistente de securitate cibernetică, cu un cadru de supraveghere și control detaliat.

Parlamentul anunță că schimbările introduse vor avea impact asupra modului în care entitățile publice și private gestionează riscurile cibernetice, vor asigura o mai bună protecție împotriva amenințărilor cibernetice și vor spori reziliența infrastructurii naționale.

În total, 22 de acte normative urmează a fi ajustate. Noua legea va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: