„Iubirea nu este o alegere, dar un sentiment”: Protest la Chișinău, după o declarație controversată a regizoarei Daniela Burlaca
Full Article 3 minutes read

„Iubirea nu este o alegere, dar un sentiment”: Protest la Chișinău, după o declarație controversată a regizoarei Daniela Burlaca

Mai mulți oameni au protestat duminică, 28 aprilie, în fața Teatrului „Geneza Art”, după ce directoarea artistică a acestuia, actrița și regizoarea Daniela Burlaca a declarat, în cadrul unui podcast, că nu crede în dragostea dintre doi bărbați și două femeie. „Iubirea nu este o alegere, dar un sentiment”, „Eu iubesc, dar tu te dai cu părerea”, „Dragostea este ca și arta – nu trebuie să o înțelegi pentru a o respecta” – sunt doar câteva dintre mesajele cu care aceștia au ieșit în stradă. Mulțimea a protestat pașnic și a cântat, în fața sediului teatrului, renumita piesă a formațiunii „Holograf” din România – „Să nu-mi ei niciodată dragostea”.   

Declarația controversată a Danielei Burlaca

Actrița, regizoarea și directoarea artistică a Teatrului „Geneza Art”, Daniela Burlaca, a participat, acum 12 zile, la podcastul „Mai întreb o dată”, moderat de Veronica Cociu. În cadrul interviului, moderatoarea a întrebat-o pe Burlaca: „Într-un interviu tu spuneai că, ca să ne iubim, un bărbat are nevoie de o femeie și o femeie are nevoie de un bărbat. Tu crezi în dragostea dintre doi bărbați sau două femei?”. Răspunsul regizoarei a fost: un „Nu” scurt.

Genderdoc-M: „Condamnăm!”

„Genderdoc-M”, care apără drepturile persoanelor LBTQ+ din Republica Moldova, a venit cu o reacție publică pe 26 aprilie. Organizația a condamnat declarația actriței, cerându-i o reacție de precizare față de cele spuse în cadrul podcast-ului.

„Cu o reacție la nemulțumirea comunității LGBTQI+ a venit doar realizatoarea podcast-ului, Veronica Cociu. Aceasta a scris că Burlaca a făcut „o exprimare a unui punct de vedere personal, nu o condamnare”. Centrul GDM ține să precizeze că iubirea între oricare două persoane, indiferent de sexul lor și identitatea lor de gen, nu poate fi „un punct de vedere personal” sau o „opinie”, ci este o realitate”, precizează organizația în comunicatul citat.

„Noi, persoanele homosexuale și bisexuale iubim, emoțiile noastre sunt la fel de puternice și importante. Să crezi altfel înseamnă să devalorizezi, să dezumanizezi, este o poziție arogantă de superioritate. Daniela și-a asumat dreptul de a decide ce simte un alt om, om despre care habar nu are. Este o poziție infantilă, în care te crezi buricul pământului și ești sigură că ceea ce nu e despre tine, nu există. Daniela, știi ce ai făcut de fapt? Ai închis ochii crezând că dacă nu vezi tu pe nimeni fiind cu ochii închiși, înseamnă că nimeni nici nu există”, a declarat administratoarea GDM și coordonatoarea programului de lobby și advocacy a organizației, Angelica Frolov.

Menționăm că nici reprezentanții teatrului, nici actrița Daniela Burlaca, nu au comentat, deocamdată, protestul sau solicitarea Genderdoc-M.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: