VIDEO Proteste în Georgia cu privire la legea „agenților străini”: 14 persoane, reținute; înainte de aceasta, deputații s-au luat la bătaie
Full Article 3 minutes read

VIDEO Proteste în Georgia cu privire la legea „agenților străini”: 14 persoane, reținute; înainte de aceasta, deputații s-au luat la bătaie

14 persoane au fost reținute în Georgia în timpul unui protest, scrie Meduza. Oamenii s-au adunat lângă clădirea parlamentului, cu steaguri ale Georgiei și ale Uniunii Europene, pentru a-și arăta nemulțumirea față de un proiect de lege cu privire la „agenții străini”. Înainte de aceasta, în parlamentul Georgiei deputații s-au luat la bătaie în timpul examinării proiectului de lege. 

Comisia juridică a Parlamentului Georgiei a susținut un proiect de lege cu privire la „agenții străini”. Proiectul urmează a fi aprobat în prima lectură, pe 16 aprilie. După aceasta la Tbilisi, lângă clădirea parlamentului, au început protestele. Câteva mii de persoane s-au adunat, cu steaguri ale Georgiei și ale Uniunii Europene, precum și cu afișe împotriva adoptării legii „agenților străini”. 


Poliția a cerut organizatorilor mitingului să nu încalce legea. La scurt timp, Ministerul Afacerilor Interne al Georgiei a raportat că 14 persoane au fost reținute. În plus, un ofițer de poliție a fost rănit în urma acțiunilor protestatarilor, a spus Ministerul.

Proiectul de lege cu privire la „agenții străini” a fost înregistrat în Parlamentul Georgiei repetat de partidul de guvernământ „Visul Georgian” pe 8 aprilie. Reprezentanții partidului au declarat că inițiativa a fost introdusă cu același text ca și proiectul de lege, care a fost retras în primăvara lui 2023, după proteste.

Proiectul prevedea crearea unui registru al „agenților străini”, care să indice toate persoanele juridice fără scop lucrativ și instituțiile media finanțate din străinătate cu peste 20%. Aceștia vor fi obligați să publice un raport financiar anual. În noua versiune a proiectului de lege s-a decis înlocuirea termenului „agent de influență străină” cu „o organizație care urmărește interesele unei puteri străine”. Pe 15 aprilie, parlamentul a început examinarea noului proiect. Examinarea a fost întreruptă de o bătaie: în timpul discursului secretarul executiv al partidului de guvernământ Mamuka Mdinaradze a fost atacat de liderul partidului de opoziție „Cetățeni” Aleko Elisașvili. Ulterior s-au implicat și alți deputați. 

Potrivit BBC, partidele de opoziție și jurnaliștii independenți cred că proiectul de lege este o copie a legii ruse privind „agenții străini”. Guvernul georgian a respins orice comparație a proiectului cu legislația rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: