„Jos cenzura”: Jurnaliștii de la Canal 5 au protestat la Consiliul Audiovizualului. Reacția instituției
Full Article 4 minutes read

„Jos cenzura”: Jurnaliștii de la Canal 5 au protestat la Consiliul Audiovizualului. Reacția instituției

Angajații postului de televiziune Canal 5 au protestat vineri, 22 martie, în timpul ședinței Consiliului Audiovizualului (CA), față de decizia autorităților de a suspenda temporar activitatea postului TV. Aceștia au dat buzna la ședința prezidată de Liliana Vițu, președinta CA, cu pancarte pe care erau scrise două mesaje, unul în limba rusă și altul în limba română, „Jos cenzura” și „Libertate de exprimare jurnaliștilor”, cerând CA să se expună public în raport cu decizia din ajun a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. „Rolul CA nu este doar să sancționeze mass-media, dar și să o apere”, au spus angajații Canal 5.

„Suntem aici pentru a vă cere ajutorul, atitudinea și implicarea. (…) Noi suntem practic, singurul post TV care îndeplinește toate legile, nu am fost sancționați, nu am avut abateri, nu am făcut propagandă, nu am făcut nimic ca să deranjam. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să punem întrebări incomode. (…) Noi vrem și vă cerem sa vă expuneți public despre această situație, despre aceste abuzuri și să ne spuneți unde noi am greșit, ce am încălcat, ce sancțiuni avem. (…) Noi nu știm la ce să ne așteptăm. Mâine ne suspendați licența sau nu ce înseamnă asta?”, a declarat Tatiana Țurcanu, producător-știri la Canal 5.

În replică, președinta CA, Liliana Vițu, a declarat că, doar pe parcursul anului 2023, postul de televiziune a fost sancționat repetat de CA, inclusiv pentru încălcarea Codului electoral: „Anul trecut, suma amenzilor a fost de 77 de mii de lei”.

Membrii CA, inclusiv Liliana Vițu, a îndemnat jurnaliștii Canal 5 să pună întrebări autorității care a decis să suspende temporar activitatea postului de televiziune la care sunt angajați, și nu CA: „Decizia nu a fost lată de CA și nu văd cum am putea sa ne pronunță pe o situație care nu ține de noi. (…) Treceți drumul și întrebați în altă parte. (…) Discuția asta nu trebuie să aibă loc la CA, dar la instituția care a luat decizia”.

„Noi vă cerem ajutorul, să ne spuneți ce am greșit și dacă încălcările sunt atât de grave încât am putea să ne așteptăm la suspendarea licenței de emisie”, a răspuns Tatiana Țurcanu.

„Urmează să rămânem cu membrii să discutăm, să vedem ce acțiuni se impun sau dacă se impune vreo declarație sau acțiune din partea noastră pe o decizie care nu este a CA-ului”, a răspuns, în replică, președinta CA, Liliana Vițu.

***

Amintim că Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, din care face parte inclusiv premierul Dorin Recean și directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a decis, pe 20 martie, sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține televiziunea Canal 5 și postul de radio Maestro FM, în urma constatării unor „bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.

Decizia a fost luată la propunerea șefului SIS, Alexandr Musteață, după ce a fost stabilit că beneficiarii efectivi ai Canal 5 sunt fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Reprezentanții postului TV au numit decizia „un nou atac la libertatea de exprimare”.

Reamintim în acest context că, pe 1 martie 2024, Consiliul Audiovizualului raporta că TV-Găgăuzia și Canal 5 au preluat conținuturi de la posturile de televiziune cu licență suspendată: Primul în Moldova, ITV, Orhei TV, TV6 și Orizont TV.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: