Un membru al Consiliului Audiovizualului a propus: instituția să solicite anularea deciziei în privința Canal 5 și Maestro FM. Ce s-a hotărât
Full Article 4 minutes read

Un membru al Consiliului Audiovizualului a propus: instituția să solicite anularea deciziei în privința Canal 5 și Maestro FM. Ce s-a hotărât

Membrul Consiliului Audiovizualului Eugeniu Rîbca a cerut, la ședința din 29 martie, ca instituția audiovizuală să solicite Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională anularea deciziei privind sistarea valabilității actelor permisive în raport cu Canal 5 și Maestro FM. Potrivit lui Rîbca, decizia Consiliului nu a fost argumentată. Membrii Consiliului Audiovizualului nu au fost de acord și au votat împotriva cererii membrului instituției Eugeniu Rîbca. 

Pe 29 martie, membrii Consiliului Audiovizualului au examinat o petiție venită din partea Canal 5.

Fondatorul televiziunii este un cetățean ucrainean. (…) Ce ține de politica editorială, noi am activat în strictă concordanță cu legea și am respectat Codul audiovizualului și, respectiv, nu am promovat nici persoanele supuse sancțiunilor. (…) Nu este corect să închizi un post de televiziune”, a comunicat o reprezentantă a Canal 5 la ședința Consiliului Audiovizualului.

Membra Consiliului Larisa Turea a declarat că „petiția a greșit adresa”.

Nu ne privește pe noi această petiție. Consiliul pentru investiții este o instanță care decide regimul proprietății și probabil că au argumentele lor. În primul rând pe mine m-a deranjat faptul că se leagă această suspendare de licență de o anumită întrebare pusă la o conferință de presă, ceea ce nu este adevărat. Au fost mai multe întrebări deranjante dar nu s-a întâmplat acest lucru. (…) Cred, într-adevăr, că petiția a greșit adresa. Nu ne privește pe noi. Să se rezolve în instanță”, a comunicat Turea.

Nu este de competența noastră să solicităm anularea unui act, a unei decizii, pe care a luat-o o altă autoritate publică”, a adăugat la rândul ei vicepreședinta Consiliului Audiovizualului Aneta Gonța.

Mă așteptam să văd o decizie în care să fie prezentate argumente ale adoptării unei asemenea ingerințe în domeniul mass-media. Avem ceea ce avem”, a declarat la rândul său membrul Consiliului Eugeniu Rîbca.

Prin urmare, Rîbca a propus membrilor Consiliului ca instituția să „solicite Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională anularea deciziei privind sistarea valabilității actelor permisive eliberate „Media Content Distribution SRL” în domeniul servicii media audiovizuale”, totodată să solicite „inițierea monitorizării implementării prevederilor legii privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului”.

Propunerile lui Rîbca nu au fost susținute de membrii Consiliului Audiovizualului. Cinci au votat împotrivă și doar Rîbca a votat „pentru”.

***

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, din care face parte inclusiv premierul Dorin Recean și directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a decis pe 20 martie să sisteze temporar valabilitatea actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține televiziunea Canal 5 și postul de radio Maestro FM.

Decizia a fost luată la propunerea șefului SIS, Alexandr Musteață, după ce a fost stabilit că beneficiarii efectivi ai Canal 5 sunt fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Reprezentanții postului TV au numit decizia „un nou atac la libertatea de exprimare”.

Pe online, publicații dar și persoane au scris că activitatea televiziunii a fost suspendată după ce jurnalista Canal 5 a adresat întrebări incomode președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a numit „falsă” narațiunea care se răspândește în spațiul public.

Pe 27 martie, șapte ONG-uri, inclusiv Centrul pentru Jurnalist Independent și Asociația Promo-LEX, au lansat o declarație comună, în care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu „lipsa standardelor de calitate” a legii care permite suspendarea temporară sau definitivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale de către Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională. Organizațiile au atras atenția că mecanismele juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale posturilor TV și de radio în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale.

Și Avocatul Poporului și-a exprimat public îngrijorarea față noul mecanism juridic, care a permis suspendarea temporară a activității postului TV Canal 5 și al celui de radio, Maestro FM. Ceslav Panico consideră că acțiunile Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională ar putea reprezenta „o ingerință” în exercitarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: