Judecătorii care instrumentează dosarul lui Ilan Șor au acceptat în proces doi noi avocați ai deputatului fugar Ilan Șor, originari din Marea Britanie. Informația a fost confirmată de Procuratura Anticorupție pe 18 ianuarie.
Astăzi a avut loc o nouă ședință în cauza penală de acuzare a lui Ilan Șor ce la moment se află pe rolul Curții de Apel Chișinău.
În cadrul ședinței, partea apărării a solicitat instanței admiterea în proces a doi avocați din Regatul Unit al Marii Britanii. De asemenea, partea apărării, pe lângă alte cereri înaintate, a mai solicitat amânarea ședinței de judecată pe un termen de 2 luni.
Partea acuzării a solicitat respingerea cererilor explicând că potrivit art. 6 alin.(1) din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură: ,,avocatul din alt stat nu poate reprezenta interesele persoanelor fizice sau juridice în instanţele de judecată şi în relaţiile cu alte autorități publice decât în arbitrajul comercial internaţional. În cazul când interesele clientului o cer, precum şi la solicitarea acestuia, avocatul din alt stat poate asista avocatul din Republica Moldova”.
Despre limitele activității, avocații străini au fost atenționați în Decizia din data de 22.12.2022, emisă de către Consiliul Uniunii Avocaților.
Subsidiar, potrivit art. 70 alin. (7) pct.2) din Codul de procedură penală: „Pentru confirmarea calităţii şi împuternicirilor sale, apărătorul prezintă organului de urmărire penală sau instanţei: […] documentul ce confirmă că are permisiunea de a practica calitatea de apărător conform legislaţiei Republicii Moldova”, iar o astfel de împuternicire nu a fost eliberată de către Consiliul Uniunii Avocaților.
Cu toate acestea, instanța a admis, prin încheiere protocolară, în proces avocații străini și a oferit acestora termen până la data de 13.02.2023 să facă cunoștință cu materialele cauzei penale.
Următoarele ședințe de judecată au fost fixate pentru data de 13.02.2023 ora 14:30 și data de 20.02.2023 ora 14:30.
***
Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.
Liderul Partidului „ȘOR” a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.
De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.
La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.
Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel.
Amintim că în noiembrie compania de avocatură americană „Dechert” a anunțat că renunță să-l mai apare în instanțele de judecată pe deputatul fugar, Ilan Șor. Decizia vine ca urmare a sancțiunilor care i-au fost aplicate liderului Partidului „ȘOR” de Guvernul SUA.
În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.
Lista completă AICI.