„Кому война, а кому — мать родная”. Batrîncea acuză conducerea BNM și ANRE de înțelegeri ascunse și cere audieri în Parlament
Full Article 2 minutes read

„Кому война, а кому — мать родная”. Batrîncea acuză conducerea BNM și ANRE de înțelegeri ascunse și cere audieri în Parlament

Vicepreședintele parlamentului Vlad Batrîncea a solicitat audierea în Parlament a conducerii Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și a Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE) pentru analizarea situației de pe piața bancară și cea energetică. Socialistul susține că ar exista înțelegeri dubioase. Propunerea urmează să fie dezbătută în cadrul ședinței Biroului permanent.

În ceea ce ține de BNM, pe noi ne interesează de ce băncile comerciale înregistrează venituri record. Cel mai probabil, vor fi de peste 5 miliarde de lei. Cum se zice  „Кому война, а кому — мать родная”. Și, totodată, s-a înregistrat pe piața bancară și un anti-record, în ceea ce ține de numărul deosebit de persoane fizice și juridice care au intrat în încapacitate și nu pot achita creditele curente. (…) Considerăm că BNM se află într-o înțelegere cu băncile comerciale ”, a argumentat socialistul.

În ceea ce privește ANRE, secretarul executiv al PSRM a menționat că ar exista înțelegeri dubioase cu companiile petroliere.

Au crescut prețurile la carburanți și veniturile ANRE. Duc o viață de lux, bugetul și salariilor celor de la ANRE au crescut considerabile. Există bănuiala că ANRE se află într-o înțelegere de cartel cu companiile petroliere. Parlamentul trebuie să ia atitudine și să vină cu un raport de evaluare a acestora doi regulatori”, a mai spus Batrîncea și a propus ca audierile să aibă loc joia viitoare.

În replică, deputatul PAS Radu Marian a remarcat că în ultimele săptămâni prețurile la carburanți au scăzut cu circa 10 lei comparativ cu cel din vară.

10 lei e 10 lei, încă 10 lei, dacă se poate”, a adăugat Igor Grosu.

De precizat că, pe parcursul ultimelor 3 săptămâni ANRE înregistrează o descreștere constantă a prețurilor la carburanți. Pentru ziua de 8 decembrie, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

– 24,02 lei/litru – pentru benzina COR 95 (- 25 bani);
– 24,10 lei/litru – pentru motorina standard (-27 bani).


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: