Grupul de lucru care a analizat activitatea viceprimarului Victor Chironda a finalizat ancheta de serviciu. În documentul publicat pe 2 iulie, Chironda este acuzat de abateri disciplinare, datorate „absenței nemotivate” de la serviciu, dar și de faptul că nu și-ar fi exercitat activitatea așa cum ar fi trebuit. Mai mult, i se reproșează faptul că a denigrat imaginea Primăriei și a autorităților publice locale. Documentul este semnat de primarul general Ion Ceban. Chironda a negat acuzațiile aduse și a presupus că, în cadrul ședinței din 2 iulie a Consiliului Municipal Chișinău, se va discuta despre demiterea sa.
Potrivit lui Chironda, concluziile grupului de lucru care a realizat ancheta de serviciu, i-au fost prezentate la ora 9:36, în dimineața de 2 iulie. În document se arată că viceprimarul are timp până la ora 12:00 pentru a-și expune opinia față de cele menționate.
În scrisoare sunt punctate trei aspecte. În primul rând, Chironda este acuzat că a lipsit nemotivat de la serviciu în perioada 31 mai – 4 iunie. „Acțiunile constatate constituie abateri disciplinare, care denotă lipsă de responsabilitate și nu este un bun exemplu personal”, se arată în document.
În al doilea rând, viceprimarul responsabil pentru urbanism și mobilitate urbană este acuzat că nu și-a îndeplinit sarcinile așa cum ar fi trebuit: „se constată executarea necorespunzătoare a obligațiilor, prerogativelor și competențelor, manifestate prin nerealizarea obiectivelor/neîndeplinirea atribuțiilor stabilite pe domeniile de ramură încredințate”.
De asemenea, Chironda este acuzat că a prejudiciat imaginea Primăriei și a autorităților locale prin „acuzații neprobate asupra funcționarilor publici și declarații defăimătoare în presă”.
De cealaltă parte, Chironda afirmă că se încalcă prevederile Codului Muncii.
„La punctul 1 nu mi s-a prezentat nici rezultatele lucrului grupului de anchetă, nu mi s-au solicitat explicațiile în termenul prevăzut de lege, nu este finalizată investigația Procuraturii municipale pe cazul falsificării actului de constatare a lipsei mele de la serviciu din 31 mai. La punctul 2 nu mi s-a prezentat evaluarea activității mele și dovezile privind neîndeplinirea atribuțiilor. La punctul 3 e pur și simplu ridicol. Se pare că juriștii dlui primar nu au idee despre legea Nr. 122 din 12-07-2018 privind avertizorii de integritate”, a menționat Chironda.
Viceprimarul capitalei consideră că astăzi se va discuta despre demiterea sa: „Din cîte înțeleg, la ședința de azi a CMC va fi solicitată demiterea mea. Sper ca domnul primar să aibă suficient curaj și demnitate să se prezinte în persoană în fața consiliului cu această solicitare”, a spus acesta.
Victor Chironda a calificat acțiunile în care este vizat drept tentativă de intimidare: „Are drept scop reducerea mea la tăcere pe subiectul ilegalităților admise de șefa DGAURF Dogotaru în procedura autorizării demolării hotelului Național dar și alte încălcări în domeniul autorizărilor în construcții”, a adăugat Chironda și i-a reproșat lui Ceban că el este, de fapt, cel care discreditează imaginea Primăriei.
Ședința CMC este planificată pentru ora 13:00. Ultimele două dăți, consilierii municipali nu au reușit să se întrunească în număr suficient pentru a obține cvorum.
Amintim că, pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.
De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.
Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei, Victor Chironda.
Pe 18 iunie, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa. De asemenea, pe 21 iunie, Chironda a anunțat că autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă și că va depune repetat un demers la Centrul Național Anticorupție, pentru a verifica legalitatea acțiunilor funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.
Într-un interviu pentru NM, Victor Chironda a anunțat că nu intenționează să demisioneze. De cealaltă parte, Ceban a declarat că dacă subalternul său nu va pleca de bună-voie, va fi inițiată procedura de concediere.
Pe 23 iunie, printr-o dispoziție a primarului general, Ion Ceban, au fost redistribuite atribuțiile între viceprimarii capitalei. Astfel, Chironda gestionează, în prezent, doar Direcția corespondență, petiții și audiență.