„Prezintă riscuri de corupție”. Organizațiile neguvernamentale, împotriva modificărilor la Legea deșeurilor
Full Article 3 minutes read

„Prezintă riscuri de corupție”. Organizațiile neguvernamentale, împotriva modificărilor la Legea deșeurilor

Mai multe organizații neguvernamentale din Republica Moldova, împreună cu membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic solicită amânarea adoptării modificărilor la Legea deșeurilor care prevăd legalizarea incinerării deșeurilor de anvelope auto. Într-o declarație a semnatarilor se menționează că structurile de stat responsabile nu au în prezent capacitatea de a monitoriza continuu emisiile și aerul atmosferic. Astfel, aceștia consideră prematură adoptarea legii.

Organizațiile societății civile evidențiază că înainte să fie adoptată legalizarea, este necesară asigurarea monitorizării obligatorii a emisiilor gazelor de eșapament, în mod calitativ și cantitativ.

Monitorizarea trebuie efectuată cu gazoanalizatoare automate, prevăzute cu transmiterea online către Agenția de Mediu a rezultatelor analizei.

„O astfel de monitorizare ar trebui să includă atât primirea de informații online cu privire la calitatea emisiilor de către instituțiile de stat, cât și posibilitatea accesului online la aceleași date pentru publicul larg. Totodată trebuie să fie asigurată monitorizarea aerului în zona dispersiei gazelor de eșapament de la instalațiile care emit aceste gaze”, se arată într-o declarație a Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.

În lipsa unui sistem eficient de monitorizare, Platforma declară că orice argumente despre lipsa impactului negativ a emisiilor asupra sănătății omului le consideră nule și amorale.

„Întrucât structurile de stat responsabile nu au în prezent capacitatea de a monitoriza continuu emisiile și aerul atmosferic, considerăm prematură adoptarea acestei legi”, comunică semnatarii declarației.

Mai mult, aceștia spun că legea prezintă riscuri de corupție. „Asigurarea detoxificării complete a emisiilor este extrem de costisitoare, iar expertize în domeniul mediului arată că țările lumii a treia sau în tranziție, pentru a economisi bani, recurg la oprirea periodică a filtrelor sau admit funcționarea după expirarea termenului de exploatare a acestora”, comunică semnatarii.

Din aceste motive, semnatarii declarației propune Parlamentului să amâne adoptarea legii până la stabilirea monitorizării depline, care este prevăzută de Legea 1422/2007 „Cu privire la aerul atmosferic”.

***

Menționăm că, la 9 decembrie 2021, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege, ce prevede modificări la legea privind deșeurile. Mai exact, noile prevederi presupun permisiunea de a incinera anvelopele uzate. Autorii proiectului susțin că astfel deșeurile vor fi gestionate prin valorificare materială sau energetică.

Amintim că, în dimineața de 14 februarie, Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova a organizat un flashmob în fața Guvernului. Reprezentanții formațiunii au solicitat demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, pe motiv că aceasta nu ar fi „elaborat un plan strategic pentru țara noastră cu privire la mediu”.

Ministerul Mediului a comentat flashmob-ul organizat de Partidul Verde Ecologist. În timp ce activiștii cer interzicerea incinerării anvelopelor, reprezentanții Ministerului Mediului argumentează că țările dezvoltate folosesc incinerarea deșeurilor ca o soluție alternativă de generare a energiei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: