Lideri din 30 de țări, așteptați din nou la Chișinău. Recean: Sunt prietenii noștri
Full Article 3 minutes read

Lideri din 30 de țări, așteptați din nou la Chișinău. Recean: Sunt prietenii noștri

Pe 17 octombrie, Republica Moldova va găzdui cea de-a patra reuniune a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova – o platformă lansată de România, Franța și Germania în sprijinul țării noastre, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unui briefing de presă, pe 20 septembrie. Potrivit oficialului, cu această ocazie, în Moldova sunt așteptați oficiali din peste 30 de țări și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

„Pe 17 octombrie, Moldova va găzdui reuniunea a 4-a a platformei de sprijin. Această platformă a fost inițiata de către prietenii noștri pentru a aduna toate țările din UE și din afară care sunt prietene Republicii Moldova și care au simțit că vor să ne sprijine în contextul crizei generate de războiul  Rusiei în Ucraina”, a declarat premierul Dorin Recean.

Potrivit oficialului, pe 17 octombrie, la Chișinău, sunt așteptați oficiali din peste 30 de țări – între ei reprezentanți ai ministerelor de Externe – precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, care vor analiza necesitățile de sprijin pentru Republica Moldova, în contextul războiului declanșat în Ucraina.

„La reuniunile anterioare de la Berlin, București și Paris Republica Moldova a primit sprijin inclusiv pentru compensarea cheltuielilor în factură, ca să putem să ajutam agricultorii cu motorină gratis, dar și proiecte de infrastructură. În acest an, Guvernul va discuta sprijinul care este necesar pentru acoperirea cheltuielilor bugetare legate de salarii, pensii, suportul păturilor vulnerabil ale societății”, a mai declarat Dorin Recean.

În cadrul reuniunii de la Chișinău, potrivit șefului Guvernului, urmează a fi puse în discuții două fonduri de dezvoltare pentru Republica Moldova. Un fond – pentru dezvoltarea infrastructurii și altul – pentru tranziția energetică. „Ne vom focusa pe partea ce se referă la eficiența energetică și trecerea la energia regenerabilă, precum și pe, foarte important, programele care sunt necesare pentru ca economia și agricultura să se ajusteze la schimbări”, a concis premierul țării.

Amintim că, Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care se desfășoară cu scopul de a mobiliza sprijin politic, tehnic și financiar al statelor dezvoltate pentru țara noastră. Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Germania, la Berlin, în aprilie anul trecut. Cea de-a doua s-a desfășurat la București, pe 15 iulie, iar ultima a avut loc în Franța, în noiembrie 2022. În cadrul celor trei conferințe ministeriale, partenerii de dezvoltare au anunțat angajamente financiare și umanitare pentru Republica Moldova, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro, care urmează să fie alocate și valorificate în următorii ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: