Recean a anunțat cum va rezolva problemele asistenților sociali din Chișinău. Ceban reacționează: „Ipocrizie totală”
Full Article 4 minutes read

Recean a anunțat cum va rezolva problemele asistenților sociali din Chișinău. Ceban reacționează: „Ipocrizie totală”

Premierul Dorin Recean anunță că Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga Primăria Chișinău să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Recean susține că prin modificarea respectivă, Guvernul va achita salariile asistenților sociali în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei. Într-o reacție publică, edilul capitalei l-a acuzat pe premier de „ipocrizie”. Potrivit lui Ion Ceban, Guvernul nu își propune astfel să rezolve problema asistenților, dar să o pună, din nou, pe umerii primăriei. Primarul capitalei anunță ca va ataca decizia în instanță, dacă va fi adoptată.

„Primarul Ceban a tăiat salariile asistenților personali din Chișinău, lăsându-i fără bani și într-o situație foarte gravă, iar persoanele cu dizabilități severe au rămas fără îngrijirea atât de necesară. Este inacceptabil și Guvernul va veni cu o soluție de urgență. (…) Asistenții personali nu au timp să aștepte ca Ceban să se oprească din a pune în pericol acest serviciu social important. Oamenii nu trebuie să sufere din cauza incapacității primarului Ceban de a administra primăria și de a aloca banii publici către oamenii care au cea mai mare nevoie”, a declarat premierul Dorin Recean.

În reacție, edilul Ion Ceban a declarat că problema în instanță finală nu va fi rezolvată de Guvern, așa cum afirmă premierul Dorin Recean, dar că „povara” salarizării asistenților personali va ajunge tot pun pe umerii Primăriei Chișinău.

„Ipocrizie totală! (…) Guvernul vrea modificarea legii privind finanțele publice locale și doar pentru Chișinău să revină de aici în colo încă și mai puțin, adică deja 45% cu destinație generală, iar 5% cu destinație specială să fie distribuite pentru servicii sociale de care este responsabil direct Guvernul pentru toți cetățenii. Iarăși Chișinăul este discriminat și își bagă mâna cei de la conducere în bugetul chișinăuienilor. (…) Iată fața lor adevărată”, a scris Ion Ceban pe rețelele de socializare.

Edilul a declarat că dacă Guvernul va modifica legislația, așa cum a anunțat, Primăria va consta modificările „în toate instituțiile naționale și internaționale”. „Acesta este un amestec direct în treburile primăriei cu scopul de a lăsa primăria fără finanțe”, a conchis Ceban.

***

Epopeea asistenților sociali a început după ce ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, începând cu 2024, finanțarea serviciului se va face din contul bugetului de stat. Cu o excepție. Municipiul Chișinău și Găgăuzia își vor asuma cheltuielile singure. Atunci ministrul Alexei Buzu a explicat că cele două regiuni au suficienți bani pentru a-și onora plățile din cont propriu. Primăria municipiului Chișinău a criticat decizia autorităților și chiar le-a acționat în judecată. Edilul Ion Ceban spune că municipalitatea nu are bani. El a acuzat autoritățile centrale că pasează numeroase sarcini pe umerii primăriilor, fără a oferi, însă, și resurse financiare pentru asta.

Între timp, asistenții personali care riscă să fie concediați sau să rămână fără 50% din salarii, au organizat numeroase proteste în fața sediului Primăriei Chișinău. Oamenii își cer drepturile și acuză autoritățile că îi aduc la „sapă de lemn”.

Recent, ministrul Alexei Buzu a anunțat că negociază cu partenerii externi pentru a le putea oferi, în luna aprilie, un suport financiar unic asistenților personali din Chișinău care au fost concediați.

Pe 14 martie, premierul a anunțat în plenul Parlamentului că Guvernul va realoca bugetul, pentru a rezolva problema privind salarizarea asistenților sociali din municipiul Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: