(VIDEO) Liliana Catan pleacă din sistemul judecătoresc și critică Pre-vettingul: „Este sub demnitatea mea să fiu supusă unei bătăi de joc publice”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Liliana Catan pleacă din sistemul judecătoresc și critică Pre-vettingul: „Este sub demnitatea mea să fiu supusă unei bătăi de joc publice”

Magistrata Curții Supreme de Justiție Liliana Catan a anunțat că pleacă din sistemul judecătoresc. Judecătoarea a declarat că a luat această decizie din cauza faptului că legile adoptate în ultima perioadă „sunt în detrimentul sistemului judecătoresc”. Potrivit acesteia, evaluarea Pre-vetting este umilitoare. Declarațiile au fost făcute, pe 17 martie, în timpul unui discurs susținut în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.

Liliana Catan s-a arătat profund indignată de declarațiile premierului Dorin Recean despre faptul că plecările masive ale judecătorilor, care au avut loc în ultima perioadă, ar fi o ar fi o încercare de a „sabota”  sistemul justiției.

Prostiile de genul că noi facem sabotaj…eu i-aș sfătui să deschidă dicționarul să vadă ce înseamnă sabotaj. Eu astăzi ă văd nevoită să plec, deoarece toate, absolut toate legile care au fost pronunțate în ultima vreme au fost în defavoarea sistemului judecătoresc și eu numai vreau să mă lupt cu morile de vânt. Mie legea îmi permite astăzi să plec în demisie onorabilă”, a spus acesta.

Magistrata a criticat și modul în care s-a desfășurat evaluarea Pre-vetting, numind-o „bătaie de joc”.

„Eu după 27 de ani de lucru și tot atăția ani de a mă zbate și a mă lupta pentru sistemul judecătoresc, consider că este sub demnitatea mea umană, de demnitatea mea de judecător să fiu supusă unei bătăi de joc publice. Eu am analizat foarte atent modul în care s-a desfășurat Pre-vettingul judecătorilor noștri și modul în care s-a desfășurat interviul persoanelor non-judecători. Eu astăzi pot să spun cum spunea preotul: „Împușcați-mă, dar eu nu o să-mi schimb părerea”. Este bătaie de joc și este vădit. Nu poate să fie întrun stat, care se pretinde a fi democratic, într-așa hal batjocorit judecătorul”, a declarat Liliana Catan.

Judecătoarea a menționat că, la ziua de azi, în Republica Moldova justiția este „capturată”.

„Dar haideți să ne aducem aminte de perioada Plahotniuc. Care a fost situația? Era cel care a capturat statul, dar cel puțin măcar un fantic de legalitate modificărilor în lege și acțiunilor li se dădea. Noi acuma vorbim deschis despre o capturare a justiției, vă place vouă sau nu vă place”, a adăugat magistrata, fără să precizeze la cine anume se referă.

Liliana Catana a precizat că urmează să activeze la Curtea Supremă de Justiție până pe 31 martie.

Amintim că, pe 17 martie, la Chișinău s-a desfășurat Adunarea generală a judecătorilor. Ședința a fost deliberativă, întrucât s-au prezentat 330 de magistrați, însă după o serie de discursuri, judecătorii au decis să întrerupă ședința. Aceasta ar urma să fie reluată pe 28 aprilie.

Amintim că, începând cu luna februarie 2023, a început un val de demisii ale judecătorilor de la CSJ. Momentan, doar doi magistrați nu au depus cereri de demisie.

***

Amintim că recent premierul Dorin Recean a comentat valul de demisii din sistemul judecătoresc. „Noi nu trebuia să ajungem aici. Noi am oferit sistemului o reformă care să îi permită să se autocureţe. Noi în continuare mizăm pe judecătorii decenţi, oneşti, care sunt în sistem, dar nu putem admite întreruperea serviciului public. Asta e foarte şi foarte grav atunci când avem sabotaj în sistem. Încă o dată, nimeni nu vrea să facă ingerință”, a spus prim-ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: