Judecătoarea Viorica Puica a promovat Vettingul și trebuie să aleagă între CC și CSJ. Ce spune Domnica Manole?
Full Article 3 minutes read

Judecătoarea Viorica Puica a promovat Vettingul și trebuie să aleagă între CC și CSJ. Ce spune Domnica Manole?

Pe 20 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat raportul Comisiei Vetting, care a recomandat promovarea Vioricăi Puica în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Menționăm, în noiembrie 2023, Puica a fost desemnată în funcția de judecătoare a Curții Constituționale. Pentru NewsMaker, președinta Curții Constituționale a declarat că „în calitate de judecător, legea prevede suspendarea calității de judecător la Curtea Supremă de Justiție”. 

La ședința CSM din 20 februarie, Puica a declarat că legislația nu-i interzice să candideze pentru o funcție la CSJ, chiar dacă în noiembrie 2023 a fost desemnată în funcția de judecătoare a Curții Constituționale. „Evaluarea a început cu mult înainte de numirea mea la Curtea Constituțională. Am depus cerere pentru a fi candidat la funcția de judecător la Curtea Constituțională încă din luna mai, dacă nu greșesc. Nu am văzut ca legea să-mi interzică să fac aceasta, dar decide Consiliul”, a comunicat Puica.

Solicitată de NewsMaker pentru a afla dacă Puica rămâne la Curtea Constituțională sau pleacă la CSJ, președinta Curții Constituționale Domnica Manole a declarat că nu este la curent, însă a precizat că „legislația prevede suspendarea dacă judecătorul este ales la Curtea Constituțională, în calitate de judecător legea prevede suspendarea calității de judecător la Curtea Supremă de Justiție și după expirarea mandatului la Curtea Constituțională dumneaei poate să revină în funcția de judecător care a ocupat-o anterior”.

„Deci, asta este prevederea legală”, a menționat Domnica Manole. „Ceea ce a fost astăzi la CSM… eu aceasta nu cunosc, nu sunt la curent. Dar este procedura de Vetting, care dumneaei a inițiat-o și dumneaei este obligată să o ducă la sfârșit, dacă dumneaei trece cu succes această procedură, deja doar după aceea dumneaei poate cere suspendarea din funcția de judecător la Curtea Supremă”, a conchis Manole.

***

Puica a activat în calitate de judecător din anul 2002. A pretins de câteva ori la postul de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și la Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi. În iunie 2020, Puica a participat din nou la concursul pentru funcția de magistrat al CSJ. Din șapte candidați, Consiliul Superior al Magistraturii a ales-o doar pe ea și a transmis hotărârea pentru aprobare în Parlament. În iulie, același an, la ședința comisiei juridice, deputații Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat au votat împotriva numirii sale.

În cele din urmă, Viorica Puica a venit la șefia CSJ, în calitate de președinte interimar, pe 25 august 2023, potrivit deciziei CSM.

Pe 24 noiembrie 2023, Puica a fost numită în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.

Conform declarației de venit, în anul 2022, Viorica Puica a câștigat 133 793 de lei la Judecătoria Chișinău și a primit o pensie de 50 483 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale. Puica deține un apartament de 70 de metri pătrați, care a fost cumpărat în 2017 cu 409 721 lei. Soțul noului judecător al CC are un automobil de model Hyundai, achiziționat în 2020 cu 293 500 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: