Lipsește semnătura „de aur”. Platforma DA și PAS cer convocarea de urgență a ședinței parlamentului
Full Article 3 minutes read

Lipsește semnătura „de aur”. Platforma DA și PAS cer convocarea de urgență a ședinței parlamentului

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr (DA) și cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au semnat cererea de convocare a ședinței plenare a parlamentului. De asemenea, parlamentarii au semnat moțiunea simplă împotriva activității Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Cele două fracțiuni mai au nevoie de o singură semnătură pentru convocarea ședinței legislativului.

Deputații Platformei DA insistă asupra convocării urgente a ședinței plenare a parlamentului în cadrul căreia să fie înaintată moțiunea simplă împotriva activității Ministerului Afacerilor Interne, în contextul reținerii celor patru moldoveni de către structurile de forță de la Tiraspol.

Potrivit unui comunicat publicat de Platforma DA, lipsește un singur vot pentru convocarea ședinței plenare a legislativului. Deputatul Dinu Plîngău spune că a încercat să discute cu deputații din PD: 

„I-am îndemnat, după care chiar i-am rugat să ne convocăm la parlament pentru a face tot posibilul să scoatem din temnițe persoanele răpite. Nu am obținut nimic de la ei și am început să-l caut pe deputatul Denis Ulanov care e membru al Biroului Permanent, pentru a-l ruga să semneze cererea pentru a ne convoca și a discuta cu MAI și SIS despre situația delicată. Nu pot da de el și presupun că doar din cauza înțelegerilor recente dintre Dodon și Șor în contextul prezidențialelor pentru unul și tergiversării unor dosare pentru altul”.

 

***

Amintim că președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic au anunțat că, pe 7 și 8 octombrie, ar fi fost răpiți de către structurile de forță din Transnistria patru cetățeni ai Republicii Moldova, 

La scurt timp după ce președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că a discutat la telefon despre acest subiect cu Vadim Krasnoselski, autoritățile din stânga Nistrului au anunțat că două dintre persoanele reținute au fost eliberate. Informația a fost confirmată ulterior și de Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău.

Pe 9 octombrie, Procuratura a confirmat că doi dintre cei patru moldoveni reținuți de structurile de forță transnistrene rămân în detenție, fără să ofere detalii despre aceștia.

Asociația Promo-LEX susține că unul dintre aceștia, Adrian Glijin, este acuzat de „trădare de patrie” și riscă până la 20 de ani de închisoare.

În urma acestuia caz, Platforma DA a anunțat că va înainta o moțiune de cenzură contra activității MAI și că va colecta semnături pentru convocarea ședinței parlamentului. PAS a anunțat că va susține inițiativa.

Deputaţii nu s-au întrunit în ședințe plenare de circa o lună. Potrivit regulamentului parlamentului, Biroul Permanent se convoacă la cererea preşedintelui legislativului sau a cel puţin o treime dintre membrii săi. Biroul propune Parlamentului data convocării şedinţelor plenare.

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne Pavel Voicu este în prezent în spital, în secția de reanimare, după ce s-a reinfectat cu COVID-19. De asemenea, a fost internat în spital din cauza infecției deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: