Facebook/Sergey Croitoru

(VIDEO) „Opriți fraudarea alegerilor”. PAS a organizat un protest în fața sediului CEC

Membrii și susținătorii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au organizat un protest în fața sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC). Corespondentul NM Alexandra Batanova a transmis live de la fața locului. 

Oamenii au strigat „Nu fraudați”, „CEC, nu călca pe bec!” și „Diaspora e cu noi!”. Unii dintre ei au adus pancarte cu mesajul „Vrem alegeri libere și corecte”, „Oamenii vă văd”. La manifestație sunt prezenți și mai mulți deputați ai PAS, precum Igor Grosu și Sergiu Litvinenco, Galina Sajin și Dan Perciun, dar și fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate.

Membrii PAS susțin că președintele Igor Dodon ar utiliza influența sa din cadrul conducerii CEC, pentru a obține al doilea mandat de președinte.

„Numeroase semnături pentru înregistrearea prealabilă în vederea deschiderii unor secții de vot în Rusia sunt false. PAS a cerut CEC să le verifice și anuleze semnăturile false. De asemenea, CEC încearcă, în mod nejustificat, să blocheze finanțarea candidaților de către partide. Un alt risc de fraudare a alegerilor este transportarea organizată și contra bani a alegătorilor din regiunea transnistreană.
Noi cerem respectarea dreptului la vot al tuturor oamenilor din țară și de peste hotare, indiferent că sunt din Vest sau din Est, cu condiția ca aceștia să fie oameni reali!”, au declarat organizatorii protestului.

https://www.facebook.com/partidulpas/videos/387331275610737/

Tot astăzi, echipa Maiei Sandu a depus listele de subscripție în vederea înregistrării sale în calitate de candidat la funcția de președinte.

https://www.facebook.com/newsmakermd/videos/782131839023543/?v=782131839023543&notif_id=1600851928263055&notif_t=live_video_explicit

Pe 7 septembrie, lidera PAS Maia Sandu a declarat că Igor Dodon este pregătit să folosească 2 milioane de euro pentru a falsifica alegerile prezidențiale.

De asemenea, PAS a anunțat că ar fi fost colectate semnături false ale unor persoane, pentru înregistrarea prealabilă în scopul votării pe teritoriul Rusiei. Deputatul Sergiu Litvinenco, pe 10 septembrie, a depus la Procuratura Generală o sesizare privind inițierea investigațiilor, în temeiul bănuielii de fals în acte publice și fals în declarații.

De cealaltă parte, președintele Igor Dodon susține că alegerile prezidențiale nu pot fi fraudate și că oponenții săi se victimizează când susțin de pe acum că scrutinul va fi falsificat. În cadrul ediției din 18 septembrie a platformei online „Președintele răspunde”, șeful statului a declarat că va chema oamenii la protest în cazul în care va trebui apărată „victoria președintelui Igor Dodon”.

Pe 21 septembrie, premierul Ion Chicu  a acuzat că „unii politicieni” atacă Comisia Electorală Centrală și lansează în spațiul public insinuări „neîntemeiate” privind fraudarea alegerilor. Șeful executivului a declarat că a anunțat deja unii ambasadori despre această situație și urmează să o aducă și la cunoștința observatorilor internaționali.

Amintim că alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 1 noiembrie. În cadrul scrutinului și-au anunțat intenția de a candida 13 concurenți electorali, însă doar 3 au fost, deocamdată, înregistrați de CEC: Renato Usatîi, Andrei Năstase și Tudor Deliu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: