„Mă bucur că am lăsat patriarhatul la muzeu”. Președinta legislativului francez, impresionată de numărul mare de femei în politica din Moldova
Full Article 2 minutes read

„Mă bucur că am lăsat patriarhatul la muzeu”. Președinta legislativului francez, impresionată de numărul mare de femei în politica din Moldova

Președinta Adunării Naționale a Republicii Franceze Yaël Braun-Pivet a salutat reprezentarea politică a femeilor în Moldova. Făcând o paralelă între legislativele din Franța și Moldova, Yaël Braun-Pivet a menționat că în Parlamentul de la Chișinău se regăsesc chiar mai multe femei.

Yaël Braun-Piveta, care se află într-o vizită oficială la Chișinău, a susținut un discurs la ședința din 30 iunie a Parlamentului. În mesaju său, oficiala a apreciat, printre alte, prezența semnificativă a femeilor pe arena politică din Moldova.

„Cetățenia în zilele noastre se conjugă la feminin. Și vreau să vă împărtășesc satisfacția pe care am avut-o atunci când, în februarie anul trecut, un juriu de jurnaliști, care sau întâlnit la Asambleea Națională din Franța, și a decis să-i decerneze președintei dvs., Maia Sandu, Premiul „Personalitatea Europeană a anului 2022”. Anterior, avusem plăcerea să mă îmtâlnesc cu dumneaei la 21 noiembrie, la o discuției bilaterală, cu ocazia vizitei ei la Platforma Internațională de Susținere pentru Moldova”, a menționat acesta.

Yaël Braun-Piveta a vorbit și despre prezența femeilor în legislativele din Franța și Moldova.

„În calitate de prima femeie-președintă a Adunării Naționale din Franța, eu mă felicit pentru faptul că popoarele noastre au păstrat tot cei mai bun din moștenirea latină și au lăsat patriarhatul la muzeu. De fapt, și Parlamentul dvs. este foarte feminizat, fiind constituit în peste 40% de femei. Și chiar depășește puțin proporția asembleei din Franța”, a spus ea.

***

Amintim că odată cu victoria la alegerile prezidențiale din 2022, Maia Sandu a devenit președinta Republicii Moldova, dar și prima femeie din istoria țării care a ocupat această funcție.

În Parlamentul de legislatura a XI-a sunt 39 de femei deputate, adică peste 38 % din numărul total de parlamentari. Datele statistice mai arată că femeile au o pondere de circa 67 % în rândul angajaților Secretariatului Parlamentului.

Totodată, din cei 17 membri ai Cabinetului de miniștri, 7 sunt femei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: