MAI anticipează că Republica Moldova se va confrunta cu un număr foarte mare de solicitanți de azil
Full Article 2 minutes read

MAI anticipează că Republica Moldova se va confrunta cu un număr foarte mare de solicitanți de azil

Ministerul Afacerilor Interne anticipează că Republica Moldova se va confrunta cu un număr foarte mare de solicitanți de azil. În aceste circumstanțe, există riscul ca sistemul național de azil să nu poată procesa acest flux de persoane fără efecte adverse pentru funcționarea sa eficientă, se arată într-un comunicat al MAI, emis pe 11 octombrie.

„Cel mai acceptabil mecanism de legalizare a șederii pe teritoriul Republicii Moldova, a persoanelor strămutate din Ucraina din cauza conflictului armat, este mecanismul protecției temporare.  În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne este în proces de definitivare a proiectului privind acordarea protecției temporare”, precizează MAI.

Cu această ocazie, MAI anunță că a avut loc o ședință de lucru cu instituțiile implicate în proces, pentru a discuta aspectele importante de definitivare și îmbunătățire, precum și pentru identificarea și stabilirea resurselor financiare pentru implementarea acestui proiect.

Potrivit sursei citate, războiul din Ucraina a generat fluxuri masive și spontane de persoane strămutate, care sunt nevoite să caute refugiu și protecție în țările din regiune. În Republica Moldova au intrat peste 600 mii persoane din Ucraina, dintre care, peste 9 mii persoane au solicitat azil.

„Este pentru prima dată în istoria țării, când într-un timp restrâns, a fost înregistrat un număr record de cereri de azil, ceea ce pune o presiune enormă pe sistemul național de azil. O parte din persoanele strămutate își vor căuta un loc de muncă, beneficiind, astfel, de permis de ședere în scop de angajare. O altă parte de persoane strămutate, la expirarea termenului de ședere legală de 90 zile, în funcție de evoluția conflictului, ar putea solicita azil”, afirmă MAI.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: