Mai multă siguranță pe internet: Moldovenii vor putea raporta online cazurile de abuz sexual asupra copiilor
Full Article 2 minutes read

Mai multă siguranță pe internet: Moldovenii vor putea raporta online cazurile de abuz sexual asupra copiilor

Cetățenii vor putea raporta online, pe platforma www.siguronline.md, materialele ce prezintă abuz sexual asupra copiilor. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat pe 12 septembrie un mecanism național de semnalare și înlăturare a acestui tip de conținut, informează Moldpres.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, susține că mecanismul va permite stoparea circulației materialelor cu caracter sexual pe internet și înlăturarea acestora.

„Noul mecanism va ușura identificarea mai rapidă a făptuitorului și pedepsirea acestuia. Ne propunem să creăm un mediu online mai sigur pentru copii și să ne aliniem standardelor internaționale. Protecția copiilor este extrem de importantă, iar această prioritate o vom putea realiza cu suportul partenerilor noștri – Ambasada SUA la Chișinău și societatea civilă”, a afirmat Adrian Efros.

La rândul său, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, a subliniat că noile tehnologii au creat riscuri suplimentare asupra minorilor.

„Acest mecanism, finanțat de SUA, va spori capacitatea țării de protecție a copiilor. Platforma va permite raportarea conținutului online problematic, astfel ca acesta să fie eliminat. Cu toții ne dorim să creăm un viitor sigur pentru copii”, a remarcat Kent Logsdon.

Directorul executiv al Centrului Internațional La Strada Moldova, Elena Botezatu, a menționat că platforma siguronline.md are acces la o bază de date internațională.

„Durata de eliminare a conținutului este de aproximativ două zile jumătate. Îndemnăm toți cetățenii să raporteze cazurile în care depistează imagini cu copii în ipostaze sexuale. Procesul de semnalare durează doar câteva minute. Ulterior, conținutul cu caracter sexual va fi verificat și eliminat”, a spus Elena Botezatu.

Conform Inspectoratului General al Poliției, cu suportul La Strada, începând cu luna mai curent, au parvenit 46 de rapoarte informative cu peste 400 de fișiere foto/video ce vizau cazuri de abuz sexual în mediul online în raport cu copii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: