Mai puțin de 5% dintre ucraineni sunt gata să sacrifice teritorii de dragul încheierii războiului
Full Article 2 minutes read

Mai puțin de 5% dintre ucraineni sunt gata să sacrifice teritorii de dragul încheierii războiului

Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor – 90% – consideră inacceptabilă ideea de a ceda un teritoriu pentru a pune capăt războiului. Acest lucru este dovedit de un sondaj realizat de Fundația «Демократические инициативы» împreună cu Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, informează hromadske.ua.

Doar 4,7% dintre respondenți au fost de acord să recunoască teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei ca parte a Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Sunt gata să sacrifice posibila aderare a Ucrainei la NATO circa 18% din respondenți. Aproximativ același număr sunt gata să acorde statutul oficial limbii ruse (18,2%) sau să abandoneze politica de decomunizare (17,4%).

Alți 13,1% au fost de acord cu reducerea forțelor armate ale Ucrainei în timp de pace, despre care ar fi fost discutată la Istanbul în 2022.

Ceva mai dispusă să facă alte concesii decât cele teritoriale este demonstrată de respondenții din sud și, într-o măsură mai mare, din est. Cu toate acestea, chiar și în aceste regiuni, majoritatea respondenților consideră că oricare dintre concesiile considerate este inacceptabilă, notează autorii sondajului.

De asemenea, 42% dintre respondenți consideră că dacă Rusia intensifică atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene, ceea ce va duce la o creștere a victimelor civile, Ucraina ar trebui să continue să lupte. Alți 21% dintre respondenți ar dori să încerce să înghețe conflictul, dar să nu facă concesii Kremlinului. În același timp, 23% dintre respondenți consideră că în acest caz ar trebui începute negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

În est și sud, sunt ceva mai mulți dintre cei care cred că, în cazul unei creșteri a atacurilor cu rachete și a numărului de morți civili, ar trebui începute negocieri cu Federația Rusă pentru a pune capăt războiului.

Sondajul a fost realizat în perioada 9 – 15 august 2023, folosind metoda față în față în toate regiunile Ucrainei, cu excepția regiunilor Crimeea, Donețk și Lugansk și regiunile Zaporojie, Nikolaev, Harkov, Herson. Sondajul a fost efectuat doar în zonele controlate de Ucraina și în care nu sunt acțiuni militare active.

Au fost chestionați 2019 respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea teoretică de eșantionare nu depășește 2,3%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: