Maia Sandu, avertizare la forumul din Cehia: „Dacă eșuăm, vom fi trași înapoi în sfera de influență a Rusiei”
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu, avertizare la forumul din Cehia: „Dacă eșuăm, vom fi trași înapoi în sfera de influență a Rusiei”

Președinta Maia Sandu a participat, pe 16 octombrie, Forumul moldo-ceh al oamenilor de afaceri, organizat în cadrul celei de a 5-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe privind cooperarea economică. La eveniment, șefa statului a susținut un discurs în care a transmis antreprenorilor că Republica Moldova alege să se dezvolte pe cale democratică. Președinta și-a exprimat încrederea că mediul de afaceri va sprijini țara noastră în acest proces.

Este o onoare să fiu aici și să ne gândim împreună la prezent și la viitorul democrației. Ultima oară am participa la acest forum în 2019, în calitate de prim-ministru. A fost la scurt timp după ce am scăpat de un regim autoritar, care intenționa să transforme Moldova într-o zonă gri a fărădelegii. Sunt astăzi aici cu două mesaje: democrația și libertatea individuală rămân lumina de la sfârșitul tunelului geopolitic al societății noastre. În al doilea rând, societatea are nevoie de susținerea voastră deplină în aspirația către libertate”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului declarat că tranziția pașnică spre democrație în regiunea unde este amplasată Republica Moldova este amenințată de Rusia, care duce un război neprovocat în Ucraina.

Am sperat că Războiul Rece s-a încheiat pașnic și că URSS și extinderea teritorială a acesteia va rămâne în manualele de istorie, drept subiect de studiu pentru mințile libere. Ne-am așteptat ca națiunile noastre vor continua să își aleagă liber viitorul, independent de Rusia. Că Rusia va depăși trecutul totalitar și își va concentra eforturile spre progresul economic, tehnologic și științific, nu spre capturarea pământurilor și uciderea civililor pe teritoriile țărilor vecine. Am sperat la o tranziție pașnică spre democrație și bunăstare acasă, în Europa”, a zis lidera de la Chișinău.

Maia Sandu a menționat că acum suntem într-o lume diferită, din cauza războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei.

Războiul Ucrainei are drept scop exterminarea Ucrainei în calitate de țară suverană și pe ucraineni în calitate de națiune. Dacă Rusia ar fi reușit, probabil că Rusia ar fi pus capăt și existenței Moldovei în calitate de stat liber. Astăzi, Rusia vrea să controleze fostele state sovietice așa cum a controlat în trecut statele din centrul și estul Europei. Pretexte precum ideologia și circumstanțele se schimbă, însă esența forței brutale rămâne. Este o greșeală să credem că țările din regiune pot sta pe margine. Majoritatea națiunilor trebuie să facă alegeri care le vor defini viitorul pentru următoarele decenii. Pe ce parte vreți să fiți? A democrației, libertății, pluralismului sau a opresiunilor și propagandei?”, a spus aceasta.

În acest context, șefa statului a subliniat că Moldova alege democrația.

Pentru prea mult timp vocea poporului moldovenesc a fost respinsă. A fost respinsă demnitatea noastră națională, un viitor. Pentru prea mult timp nouă, moldovenilor, nu ni s-a permis să fim noi înșine. Însă țările libere nu își sacrifică demnitatea. Nici măcar în fața unei forțe superioare. (…) Războiul neprovocat menit să subjuge Ucraina elimină orice îndoială: dacă eșuăm, vom fi trași înapoi în sfera de influență a Rusiei, în trecut și expuși în orice moment unei invazii. (…) Sunt sigură că nu ne veți abandona, că ne veți ajuta să ne menținem cursul spre UE, să ne ne primiți în lumea liberă, în lumea voastră”, a spus ea.

De menționat că alături de Maia Sandu, la Formul moldo-ceh al oamenilor de afaceri a participat și președintele Cehiei Petr Pavel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: