Întrebarea unui primar pentru Maia Sandu: promiteți că aleșii de la alte partide vor avea șanse egale când cer finanțare? Răspunsul președintei
Full Article 3 minutes read

Întrebarea unui primar pentru Maia Sandu: promiteți că aleșii de la alte partide vor avea șanse egale când cer finanțare? Răspunsul președintei

Banii publici destinați proiectelor de infrastructură vor fi alocați tuturor localităților din Moldova, indiferent de culoarea politică a primarilor care le conduc. Însă fondurile care vin din partea UE vor fi acordate celor care împărtășesc valorile europene. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, la Formul primarilor, după ce primarul din Ruseștii Noi, Valentina Meșină, care a candidat din partea Partidului Democrația Acasă, a rugat-o să promită că edilii de la alte formațiuni decât cea de guvernare vor avea șanse egale să obțină finanțare pentru proiectele de infrastructură.

În timpul panelului de discuție cu președinta, desfășurat în marja forumului, primarul comunei Ruseștii Noi a abordat subiectul alocării de resurse financiare primăriilor pentru implementarea proiectelor de infrastructură. Valentina Meșină a declarat că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, pe rețelele de socializare ar fi apărut mesaje din parte unor deputați ai partidului de guvernământ despre faptul că persoanele care candidează pentru funcții de primar din partea altor formațiuni decât PAS nu vor primi finanțare pentru proiectele de infrastructură pe care le vor înainta.

Știu că dvs sunteți președintele tuturor. (…) Noi cei care am candidat de la alte partide, care nu se află astăzi în Parlament cu reprezentanți, rog să nu dați cuvântul că nu vom fi tratați pe criterii politice”, a spus ea.

În replică, Maia Sandu a menționat că banii publici sunt distribuiți în toate satele și orașele țării, indiferent de partidul pe care-l reprezintă edilii acestora. În acest sens, președinta a dat exemplul programul de finanțare a proiectelor de infrastructură „Satul European”.

Nu o să comentez speculațiile. Nu știu dacă colegii de la PAS vor vrea să facă acest lucru, au această posibilitate mai târziu. Eu o să vă spun un lucru: aceste 1,8 miliarde de lei care au fost alocate în ultimii doi ani și care au fost alocate în jumătate din localitățile Republicii Moldova și, respectiv, pentru localități conduse de primari de toate culorile politice este cea mai concretă dovadă a modului în care se distribuie banii publici”, a declarat ea.

Totodată, șefa statului a menționat că banii care vin din partea UE vor fi alocați celor care împărtășesc valorile europene.

Acum, dacă mă întrebați despre altceva, despre banii europeni. Eu vreau să vă întreb pe dvs, acei primari care sunt împotriva Uniunii Europene. Dvs, dacă sunt aici primari împotriva Uniunii Europene, credeți că Uniunea Europeană trebuie să vă dea bani în momentul în care nu susțineți Uniunea Europeană. Deci, unde este logica aici? Banii statului sunt și vor fi corect distribuiți între toate localitățile. Banii care vin din partea Uniunii Europene și din partea plătitorilor de taxe din țările Uniunii Europene vor merge pentru cei care împărtășesc aceste valori”, a spus aceasta.

***

Precizăm că, pe 9 decembrie, în incinta Palatului Republicii din Chișinău, se desfășoară Forumul primarilor. Acesta a fost organizat de Guvern în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). La eveniment au fost invitați toți cei 895 de primari din țară.

Programul forumului include două sesiuni de discuții cu reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și experți din domeniu. În cadrul sesiunilor, participanții vor vorbi despre dezvoltarea localităților în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, despre fondurile de dezvoltare regională și despre oportunitățile existente de modernizare pentru comunități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: