Maia Sandu, despre reintegrarea țării: „Un stat funcțional cu instituții integre va face malul drept mai atractiv”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre reintegrarea țării: „Un stat funcțional cu instituții integre va face malul drept mai atractiv”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut pe 14 septembrie o întrevedere cu ambasadorul Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind dialogul curent dintre Chișinău și Tiraspol, și au discutat perspectivele pentru perioada următoare.

„Am menționat că, în prezent, prioritatea Guvernului este consolidarea instituțiilor și combaterea corupției. Un stat funcțional cu instituții integre va face malul drept mai atractiv, iar astfel va intensifica interacțiunea dintre locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului și va facilita procesul de reintegrare”, a spus șefa statului.

În cadrul discuției, părțile au convenit că vor căuta în continuare soluții pentru a asigura respectarea drepturilor și libertăților omului în regiunea transnistreană, și pentru a rezolva problemele cotidiene ale cetățenilor.

„De asemenea, Guvernul va asigura o mai bună cooperare interinstituțională între agențiile-cheie și ministerele de linie, pentru a elabora politici de reintegrare coerente și eficiente”, a subliniat președinta Maia Sandu.

Cu o zi mai devreme, pe 13 septembrie, viceprim-ministrul Vlad Kulminski și echipa Biroului politici de reintegrare au avut o întrevedere de lucru cu Directorul general pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală, Cooperare Regională și OSCE al Serviciului European de Acțiune Externă, Michael Siebert, care a fost însoțit de către Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Dialogul s-a concentrat pe marginea situației curente în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, abordările Chișinăului vis-a-vis de posibile modalități de soluționare a celor mai actuale probleme de pe agendă și de impulsionare a negocierilor politice, măsurile prioritare propuse spre implementare de către Guvernul Republicii Moldova la capitolul reintegrarea țării.

S-a accentuat că autoritățile vor întreprinde eforturi sporite în vederea promovării unor politici de reintegrare a țării uniforme și în interesele naționale, eliminării factorilor de ilegalitate, sincronizării interacțiunii între instituțiile publice relevante, comunicării mai intense cu locuitorii de pe malul stâng al Nistrului, creării unui pol de atractivitate pentru succesele și realizările marcate pe malul drept, instituirii unui centru de analiză și de politici în domeniul problematicii transnistrene.

De asemenea, a fost menționat că partea moldovenească se va manifesta activ și constructiv în platformele de dialog existente cu identificarea soluțiilor la problemele importante, precum și disponibilitatea Chișinăului de a asigura participarea la o nouă rundă a formatului de negocieri „5+2” și a conferinței bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: