Maia Sandu laudă reforma anti-copiat la BAC de acum 10 ani: Mulți s-au supărat, dar în timp măsurile s-au dovedit a fi corecte
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu laudă reforma anti-copiat la BAC de acum 10 ani: Mulți s-au supărat, dar în timp măsurile s-au dovedit a fi corecte

Președinta Republicii Moldova susține că reforma examenului de bacalaureat, inițiată acum zece ani, pe când era ministru al Educației, s-a dovedit a fi corectă, chiar dacă la acea vreme a fost criticată atât de elevi și părinți, cât și de unele partide politice. Șefa statului a făcut declarațiile pe 5 iulie, la festivitatea de premiere a absolvenților care au luat nota 10 la toate examenele de bacalaureat din acest an. În discursul său, președinta a îndemnat tinerii să își continue studiile în universitățile din Moldova, ca să contribuie, după aceea, la prosperarea țării.

„Acum zece ani, noi aici, cu ministrul și alți colegi de la Ministerul Educației, porneam lupta împotriva copiatului, a corupției la examenele de la bacalaureat. Mulți copii atunci s-au supărat pe noi. S-au supărat și unii părinți, și unele partide politice mai populiste, care încercau să strângă voturi folosind educația, dar în timp aceste măsuri s-au adeverit a fi corecte. Noi ne-am dorit și ne bucurăm că azi tinerii merge la examene având încredere că vor fi notați pe dreptate, că munca lor va fi apreciată după efortul pe care l-au făcut, și nu după dimensiunea buzunarului părinților sau capacitatea de a copia. (…) Avem suficiente probe că a meritat să facem acest efort și sper că și dvs. apreciați faptul că acest examen este unul corect și ați putut să munciți, știind că veți fi apreciați pe bună dreptate”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului a adresat felicitări tinerilor absolvenți, care au reușit să obțină zece pe linie la BAC-ul din 2023, urându-le succese în viitor.

„Vă felicit pentru aceste rezultate extraordinare. (…) Sunt mândră să vă cunosc. Vreau să cred că cel puțin o parte din dvs. veți merge în universitățile din Republica Moldova. (…) Avem tare multe lucruri de făcut aici, acasă. Ne-am pornit să integrăm Moldova în UE. Este de lucru și în sectorul public, și în cel privat. Contăm pe voi, pentru că sunteți copii deștepți, pregătiți și muncitori. Cu asemenea copii, Republica Moldova are viitor. Va urez succese în continuare!”, a conchis președinta țării.

Menționăm că, potrivit Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, rata de promovare a examenului național de bacalaureat este în creștere în 2023. Aceasta constituie 68,76%, comparativ cu 65,45%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2022. În total, în acest an, 47 de candidați au luat nota medie 10, în comparație cu 49 de candidați în sesiunea 2022. Sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat va fi organizată în perioada 17-24 iulie.

Amintim că reforma examenului de bacalaureat a început în 2013, pe când ministru al Educației era Maia Sandu. Reforma, care a presupus instalarea camerelor video în sălile de examene, a fost dur criticată atât de elevi și părinți, cât și de unele cadre didactice, dar și politicieni. În primul an de la implementarea reformei, 2013, doar 58 la sută din absolvenții de liceu au reușit să susțină bacalaureatul în prima sesiune de examene, față de 89 la sută în 2012. Atunci Sandu declara că rezultatul reprezintă „tabloul real” al învățământului din Moldova, în timp ce comuniștii îi cereau insistent să plece din funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: