Șefa statului Maia Sandu a participat la un eveniment care a reunit producători și exportatori de fructe. Președinta a declarat că autoritățile promovează produsele moldovenești și în vest, și în est „acolo unde este apreciată calitatea și unde contractele se respectă”. Potrivit Maiei Sandu, producătorii de fructe „reușesc să cucerească piețe stabile, unde șantajul nu-și are locul”.
Instituția prezidențială a declarat că șefa statului a participat la o conferință organizată de Moldova Fruct, dedicată fructelor moldovenești, și la care au participat mai mulți pomicultori din țară.
„Președinta Maia Sandu a subliniat că horticultura devine o ramură promițătoare a agriculturii noastre și că fructele moldovenești sunt apreciate în tot mai multe țări, cresc exporturile și, cu ele, cresc și veniturile pe care le încasează producătorii autohtoni. Totodată, președinta a mai subliniat că piața UE a devenit mai accesibilă pentru produsele moldovenești datorită acordului de liber schimb, iar, anul trecut, au fost eliminate cotele de export pentru 7 produse din Moldova, inclusiv mere, prune și cireșe”, au relatat reprezentanții Președinției.
Se menționează că această decizie a permis ca producătorii agricoli să vândă mai mult pe piața europeană în 2023: 2600 tone de cireșe, 10 mii tone de mere, 55 mii tone de prune. „Republica Moldova e pe cale să devină al treilea cel mai mare exportator de prune din lume”, au adăugat reprezentanții Președinției.
Șefa statului a declarat la eveniment că autoritățile promovează „produsele moldovenești și în vest, și în est, acolo unde este apreciată calitatea și unde contractele se respectă”.
„Eforturile noastre de diplomație economică nu se opresc în UE. Promovăm produsele moldovenești și în vest, și în est, acolo unde este apreciată calitatea și unde contractele se respectă. La fel ca viticultorii și vinificatorii, producătorii de fructe devin mai competitivi, mai puternici și reușesc să cucerească piețe stabile, unde șantajul nu-și are locul”, a declarat șefa statului.
În același timp, Sandu a venit cu un îndemnat către producătorii și exportatorii de fructe – „să coopereze mai strâns între ei, să păstreze savoarea fructelor noastre și să pună umărul la realizarea proiectului de integrare europeană a țării, care reprezintă o șansă la bunăstare pentru toți”.
***
Pe 30 noiembrie 2023, Serviciul federal de supraveghere veterinară și fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” a anunțat că „este nevoit” să revină la restricțiile introduse în 2022 cu privire la importul fructelor și legumelor din Republica Moldova. Instituția rusească a raportat o „detectare sistematică în legume și fructe a obiectelor de carantină”. Potrivit Rosselhoznadzor, Republica Moldova nu a adoptat „măsuri eficiente de prevenire a aprovizionării cu produse contaminate”.
Decizia Rusiei de a impune embargo la fructele și legumele moldovenești este nefondată și lovește în producătorii moldoveni. Declarația a fost făcută de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Instituția a spus că Moldova exportă fructe și legume în peste 80 de țări ale lumii și nici o țară, cu excepția Rusiei, nu a semnalat încălcări. Potrivit Agenției, rapoartele de laborator demonstrează că produsele moldovenești nu conțin dăunători. „Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Moldova”, a menționat ANSA.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!