Maib devine partener general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” pentru promovarea artelor scenice naționale 

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, anunță în premieră un parteneriat strategic cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” (TNME) din Chișinău. Astfel, își consolidează angajamentul față de promovarea culturii și susținerea inițiativelor artistice din Republica Moldova. Prin această inițiativă, maib devine partener general al uneia dintre cele mai emblematice instituții culturale din țară și își consolidează poziția de instituție responsabilă social pe segmentul artei și culturii.

Colaborarea va sprijini desfășurarea activităților teatrale, contribuind la dezvoltarea și diversificarea programelor culturale. Parteneriatul a fost anunțat printr-un eveniment privat, la care au fost invitați clienți, acționari, parteneri și angajați maib. Programul a inclus o expoziție de costume scenice, un recital susținut de Orchestra TNME și a culminat cu prezentarea spectacolului „Grădina de sticlă”, regizat de Petru Hadârcă, după romanul scriitoarei Tatiana Țîbuleac.  

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii: 

„Apreciem inițiativa maib de a susține artele scenice și de a deveni partener general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Cultura este o punte esențială între generații, un factor de coeziune socială și un pilon al identității naționale. Parteneriatele între sectorul privat și instituțiile culturale, precum acesta, contribuie la dezvoltarea unui mediu artistic sustenabil și accesibil pentru toți. Salutăm acest angajament și încurajăm și alte companii să investească în cultură, sprijinind astfel creația artistică și valorile autentice ale Republicii Moldova.”

Petru Hadârcă, Director General al Teatrului Național „Mihai Eminescu”:

„Parteneriatul cu maib ne încurajează și ne dă siguranță să perseverăm în arta teatrală și în creația noastră. Împreună vom fi mai buni în ceea ce știm să facem mai bine fiecare: TNME să inspire imaginația, să dezvolte gândirea liberă și inteligența emoțională, să stimuleze empatia și spiritul de implicare socială, să alimenteze speranța în bine și frumos, maib – să ofere oportunități pentru gestionarea inteligentă a resurselor financiare, să inspire dezvoltarea inițiativelor de afaceri prospere, să stimuleze ideile care generează bunăstare economică și să susțină proiectele care generează bunăstare sufletească. Bunăstarea, starea de bine a oamenilor este punctul de conexiune și de impact al acestui parteneriat, care se înscrie în obiectivele trasate prin Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Astfel, proiectele culturale inițiate de Teatrul Național „Mihai Eminescu” au o șansă în plus și o scenă de dezvoltare mai bună și mai sigură, în beneficiul oamenilor, împreună cu maib!

Mulțumesc Comitetului de Conducere și Consiliului maib pentru decizia de a ne acorda onoarea acestui parteneriat și susținerea financiară pentru proiectele culturale pe care le dezvoltăm.”

Giorgi Shagidze, Președintele maib: 

„Sunt foarte onorat să anunțăm acest parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu”, o instituție emblematică în Moldova. Sperăm că acest parteneriat va ajuta Teatrul să continue să contribuie și să îmbogățească mediul cultural din Republica Moldova. Cultura reprezintă o componentă esențială a identității țării, iar prin acest parteneriat, maib își reafirmă angajamentul de a sprijini inițiativele care promovează și protejează patrimoniul cultural al Moldovei. Vreau să adresez mulțumiri echipei Teatrului Național „Mihai Eminescu” pentru activitatea și performanța uimitoare, și Ministerului Culturii – pentru parteneriat și pentru energia cu care face lucrurile să se întâmple.”

Amintim că recent maib a anunțat și alte parteneriate de responsabilitate socială corporativă de anvergură, devenind partener principal al Federației Moldovenești de Fotbal, al celui mai mare eveniment național de alergare – Chisinau Marathon by maib I Mastercard, partener al Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale etc.

Tu conduci. maib

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova și liderul sectorului bancar din țară. Echipa maib este formată din peste 2400 de angajați, reprezentând puţin peste un sfert din angajaţii sectorului bancar din Moldova. Prin intermediul politicii sale de responsabilitate social corporativă, banca se implică activ în proiecte care susțin dezvoltarea economică și socială a țării, inclusiv promovarea patrimoniului cultural. 

Despre TNME Teatrul Național „Mihai Eminescu” este una dintre cele mai importante instituții culturale din Republica Moldova. Acesta găzduiește piese de teatru de renume și colaborează cu regizori și artiști naționali și internaționali pentru a oferi publicului spectacole de înaltă calitate. TNME este, de asemenea, gazda Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, cel mai mare festival european al artelor scenice.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

cna.md

Percheziții la primăria Taraclia, condusă de un primar afiliat lui Șor, într-un dosar de abuz de serviciu

Ofițerii CNA și procurorii efectuează mai multe percheziții la Primăria orașului Taraclia, precum și la mai multe adrese din raioanele din sudul țării și din Chișinău, în cadrul unui dosar de abuz de serviciu, cu prejudicii deosebit de mari aduse bugetului administrației publice locale Taraclia.

Potrivit CNA, persoane cu funcții de demnitate publică din cadrul autorităților locale, împreună cu reprezentanți ai unor agenți economici, sunt suspectați că, începând cu anul 2021, ar fi favorizat în mod repetat un anumit operator economic în procesul de adjudecare a contractelor de reparații a drumurilor locale. Aceste contracte ar fi fost atribuite cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, fiind ignorat criteriul prețului cel mai scăzut.

Sursa citată precizează că deciziile ar fi fost luate în interesul unei persoane juridice, iar în rezultat ar fi cauza prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local.

Faptele sunt cercetate în baza articolului 327, alineatul (4) din Codul penal – abuz de serviciu comis în interesul unui grup criminal organizat sau cu prejudicii deosebit de mari.

***

Primăria Taraclia este condusă, din 2011, de Veaceslav Lupov. În 2019 el a fost ales primar al orașului din partea Partidului „ȘOR”. În vara anului 2023, formațiunea oligarhului fugar Ilan Șor a fost declarată declarată neconstituțională și lichidată. În 2023, Lupov a candidat și a câștigat încă un mandat de primar de Taraclia, însă în calitate de candidat independent.

Precizăm că Lupov a participat la congresul Blocului „Victorie”, organizat de Șor la Moscova, pe 6 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Facebook/Cristina Gherasimov

Viitorii deputați – îndemnați să mențină cursul european. Declarația aprobată la ultima ședință a actualului Parlament

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației actualului Parlament cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest eveniment a avut loc pe 10 iulie, la ultima ședință a actualei legislaturi. Inițiativa a fost înaintată de mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Deputații au făcut apel către viitorul Parlament să mențină cursul european al țării și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte. Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre – un viitor al păcii, al libertății și al demnității”. Parlamentarii s-au adresat, de asemenea, întregii comunități internaționale.

Care este conținutul declarației?

Semnatarii au declarat că își „reafirmă angajamentul ferm față de parcursul ireversibil de integrare europeană și cheamă toate forțele politice, instituțiile publice și societatea civilă să rămână unite în jurul acestui obiectiv strategic, în spiritul solidarității și al responsabilității față de cetățeni și față de generațiile viitoare”. În declarație se mai precizează că „aderarea la Uniunea Europeană reprezintă singura cale viabilă pentru garantarea libertății, a păcii și a dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale și regionale cu care ne confruntăm”.

Totodată, deputații și-au exprimat speranța că, până la sfârșitul anului 2025, vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru începerea negocierilor pe grupuri de capitole, astfel încât procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să avanseze cu celeritate.

Deputații au făcut apel la viitorul Parlament, care va fi constituit în urma alegerilor din 28 septembrie 2025, „să mențină cursul european al Republicii Moldova, să asigure continuitatea și accelerarea procesului de aderare”. Totodată, parlamentarii au solicitat Guvernului Republicii Moldova „să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea unui scrutin electoral liber, corect și transparent, să prevină orice ingerințe externe și să combată cu fermitate corupția electorală, asigurând astfel exprimarea voinței reale a cetățenilor”.

Semnatarii au făcut apel și către „toate forțele politice, instituțiile publice, societatea civilă, mediul academic și cel de afaceri să contribuie în continuare la realizarea obiectivului național de aderare la Uniunea Europeană, valorificând oportunitatea istorică pe care o are legislatura următoare”.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre — un viitor al păcii, al libertății și al demnității — și să participe, prin efort cotidian, dialog și responsabilitate civică, la transformarea Republicii Moldova într-un stat european modern”.

Parlamentarii au adresat un apel și întregii comunități internaționale „să respecte alegerea suverană a cetățenilor Republicii Moldova și dreptul lor legitim să își decidă liber destinul și dreptul de a trăi în pace și demnitate”.

„Încheiem legislatura a XI-a cu profundă convingere că, la sfârșitul acestui deceniu, prin unitate, hotărâre și perseverență, Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene — o țară liberă și demnă, contribuind la pacea, democrația și securitatea întregului continent”, au comunicat deputații la finalul declarației.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea declarației a fost semnat de 60 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Precizările vicepremierului pentru integrare europeană

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației.

„Prin acest document, adoptat la încheierea actualei legislaturi, Parlamentul: reafirmă angajamentul față de parcursul european al Moldovei; face apel către viitorul Parlament să mențină cursul european și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte; îndeamnă cetățenii să privească cu încredere spre viitorul european al Republicii Moldova; subliniază beneficiile concrete aduse de parteneriatul cu UE – de la oportunități economice și mobilitate sporită până la siguranță și solidaritate”, a comunicat Gherasimov.

„Vom continua să muncim împreună pentru ca Moldova să devină stat membru al Uniunii Europene până în 2030”, a adăugat viceprim-ministra pentru integrare europeană.

***

Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE, alături de Ucraina, în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În mai 2025, Guvernul de la Chișinău a aprobat Programul Național de Aderare la UE pentru perioada 2025–2029, care urmărește pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Documentul vizează 33 de capitole de negociere, grupate în șase clustere tematice, și prevede transpunerea a peste 3 000 de acte ale UE prin aproape 1 800 de măsuri legislative și peste 1 000 de acțiuni de implementare.

Pe 4 iunie 2025, premierul Dorin Recean și membri ai Guvernului au participat la Bruxelles la cea de-a noua reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – UE. Evenimentul a vizat evaluarea progreselor înregistrate de Moldova în parcursul său european. Atunci, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile necesare pentru deschiderea primelor clustere de negociere cu UE.

Pe 26 iunie 2025, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au invitat Consiliul Uniunii Europene să treacă la următoarele etape în procesul de aderare al Republicii Moldova, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. Această concluzie a fost adoptată la Summitul Consiliului European.

***

Menționăm că, pe 10 iulie, a avut loc ultima ședință a actualei legislaturi.

Actualul Parlament al Republicii Moldova – în care PAS deține majoritatea mandatelor – marchează, pe 11 iulie, patru ani de la ultimele alegeri parlamentare. Un nou legislativ urmează să fie ales pe 28 septembrie.

NewsMaker

Cadavru, descoperit în Parcul „Valea Morilor”. Poliția este la fața locului

Un cadavru a fost descoperit în această dimineață în Parcul „Valea Morilor” din Chișinău. La fața locului se află oamenii legii. Contactați de NM, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției nu au oferit, deocamdată, detalii pe caz.

Actualizare: Ofițera Poliției capitalei, Cristina Talpă, a declarat pentru NM că victima este un bărbat în vârstă de 38 de ani. Acesta a decedat până la sosirea ambulanței. Preliminar, cauza este stop cardiac.

NewsMaker

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
FC Sheriff / Facebook

„Sheriff” a câștigat acasă în fața „Priștinei” din Kosovo, cu un scor categoric, în prima rundă de calificare a Ligii Europa

Clubul de fotbal „Sheriff” din Tiraspol a învins echipa „Priștina” din Kosovo, cu scorul de 4:0, în meciul de acasă din prima rundă de calificare a Ligii Europa. Partida a avut loc pe 10 iulie, la Tiraspol.

Atacantul Cyrille Bayala din Burkina Faso a reușit un hat-trick pentru „Sheriff” în minutele 11, 19 și 74. Un alt gol, marcat spre finalul meciului, i-a aparținut lui Elijah Olaniyi Odede din Nigeria. Meciul retur va avea loc pe 17 iulie, la Priștina, și va începe la ora 21:00.

Dacă „Sheriff” va învinge „Priștina” la general, în turul doi de calificare al Ligii Europa va întâlni echipa olandeză „Utrecht”. În schimb, dacă „Priștina” va reuși să întoarcă scorul, clubul din Tiraspol își va continua parcursul în turul doi de calificare al Ligii Conferințelor, unde adversara sa va fi cea care pierde duelul „Larne” – „Auda”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: