„Îmi asum căderea guvernului… Bella Ciao!” Mesaje de recunoștință, acuzații și glume după demisia Nataliei Gavrilița
Full Article 5 minutes read

„Îmi asum căderea guvernului… Bella Ciao!” Mesaje de recunoștință, acuzații și glume după demisia Nataliei Gavrilița

După anunțul demisiei Nataliei Gavrilița din funcția de prim-ministru, rețelele de socializare au fost inundate de reacții. Persoane publice, activiști civici și jurnaliști au comentat plecarea. Unii i-au adus mesaje de mulțumire prentru activitatea sa în calitate de prim-ministru, iar alții au declarat că decizia privind plecarea din funcție a fost una „corectă și judicioasă”.

Președintele perlamentului Igor Grosu a declarat că grație Nataliei Gavrilița și echipei de miniștri în Moldova a fost menținută pacea și stabilitatea.

„Datorită eforturilor Guvernului, am asigurat țara cu energie, am identificat ajutor financiar crucial de la partenerii noștri internaționali, am acordat compensații și majorări pentru a fi alături de oameni. Mulțumim mult, Natalia!”, a scris șeful legislativului.

Și ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu i-a mulțumit Nataliei Gavrilița pentru oportunitatea de a lucra împreună pentru a duce Republica Moldova în Uniunea Europeană.

Mulțumesc din suflet, dragă Natalia, pentru onoarea de a face echipă și a lucra împreună pentru obiectivul nostru comun de a aduce țara noastră în Uniunea Europeană”, a scris ministrul pe canalul său de Telegram.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spânu a transmis că țara noastră și-a recăpătat viitorul în perioada când Natalia Gavrilița a fost premier.

„Într-un an și jumătate am văzut de toate, le-am trăit pe toate și le-am depășit pe toate. Sunt sigur că țara și-a recâștigat viitorul tocmai în această perioadă. Crizele ne-au făcut mai puternici și mai determinați să luptăm pentru viitorul nostru european!”, a scris pe pagina sa de Facebook acesta.

Iar ministrul Culturii Sergiu Prodan și-a exprimat convingerea că lucrurile bune începute de Guvernul Gavrilița vor aduce beneficii țării.

Misiunea culturii a fost și rămâne de a susține moralul. Sunt absolut sigur, că lucrurile începute în Guvern și la minister sunt temeinice, iar rezultatul lor nu se va lăsa mult așteptat. Mulțumesc, Natalia Gavrilița, mulțumesc colegi! Onorat să fi făcut parte a promisiunii unui nou început!”, a transmis ministrul.

Și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco i-a mulțumit Nataliei Gavrilița pentru activitate, subliniind că a fost „cea mai complicată perioadă de la independență încoace”.

Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, Guvernul a făcut față provocărilor majore (criză pandemică, economică, energetică, tentativele de destabilizare a Moldovei din partea forţelor dirijate din exterior și războiul barbar al Rusiei împotriva Ucrainei), a pornit mai multe reforme inclusiv sistemice, a fost constituit din oameni integri și a guvernat în mod democratic. Și, desigur, Guvernul Nataliei Gavrilița este executivul pe timpul căruia Republica Moldova a obținut statut de țară-candidat de integrare în Uniunea Europeană. Îi mulțumesc Nataliei pentru efortul extraordinar pe care l-a făcut și îi doresc mult succes. Sunt mândru că am făcut parte din echipa Guvernului Natalia Gavrilița”, a adăugat acesta. 

A comentat demisia Nataliei Gavrilița și fostul președinte Igor Dodon. Într-un comentariu pentru jurnaliștii ruși, acesta a acuzat Guvernul Gavrilița pentru „situația dificilă în care se află țara noastră”.

Totuși, demisia sa nu este suficientă: pentru a scoate țara dintr-o criză profundă, avem nevoie de o schimbare completă a puterii prin alegeri parlamentare anticipate, asupra cărora aproape toate partidele de opoziție insistă”, a declarat Dodon.

Partidul Puterea Oamenilor a calificat decizia Nataliei Gavrilița de a demisiona din funcție drept una ”corectă”.

„Decizia de a demite acest guvern este una corectă și judicioasă, reieșind din încrederea cu care a fost investit, așteptările cetățenilor și eficeința scăzută de care a dat dovada”, au scris reprezentanții formațiunii pe Facebook.

Imediat după anunțul demisiei Nataliei Gavrilița, deputatul fugar Ilan Șor a venit și el cu o reacție în care și-a reiterat propunerea de a prelua conducerea guvernului.

Orice alt guvern poate obține rezultate pentru oameni și țară, doar dacă are o echipă profesionistă și o capacitate reală de a atrage investiții semnificative în economia moldovenească. Asta este ceea ce trebuie să facem, nu să cerșim. Am astfel de oportunități și sunt capabil să realizez acest vis moldovenesc într-o perioadă foarte scurtă. Sunt pregătit să-mi asum postul de prim-ministru, cu o astfel de echipă, și să atrag 10 miliarde de euro în țară”, a scris acesta.

Au fost și din cei care au decis să facă glume pe seama celor întâmplate.

Îmi asum căderea guvernului Gavriliță… Este rezultatul acțiunilor mele politice radicale: am fluierat ”Bella Ciao” aseară în duș…”, a scris activistul Vitalie Sprânceană, pe Facebook.

Menționăm că Natalia Gavrilița și-a anunțat pe 10 februarie demisia din funcția de prim-ministru. În aceeași zi, președinta Maia Sandu l-a desemnat pe consilierul său Dorin Recean pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Detalii despre CV-ul, averea și controversele despre Recean – AICI.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: