Mesajele președintei Comisiei Europene și președintelui Consiliului European, după deciziile parlamentului ce vizează CC
Full Article 3 minutes read

Mesajele președintei Comisiei Europene și președintelui Consiliului European, după deciziile parlamentului ce vizează CC

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și președintele Consiliului European, Charles Michael, au venit cu reacții după ce parlamentul a aprobat decizii, care vizează modificarea componenței Curții Constituționale (CC).

„Este important să am un schimb de opinii cu președintele Maia Sandu despre situația politică din Moldova. Mi-am exprimat deplina susținere pentru eforturile ei de a realiza reforme și de a asigura respectarea legii. Soluțiile pentru divergențele politice trebuie găsite în cadrul constituției Republicii Moldova”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Cu un mesaj similar a venit și președintele Consiliului European.

„Am discutat cu Maia Sandu ca să exprim deplina susținere a Uniunii Europene pentru agenda ei de reforme. Acțiunile parlamentului îndreptate împotriva Curții Constituționale a Republicii Moldova reprezintă un atac clar asupra independenței acesteia. Chemăm toți actorii politici să respecte Constituția și supremația legii”, a scris Charles Michael.

Menționăm că mai mulți oficiali europeni au venit cu reacții după evenimentele de vineri din parlamentul Republicii Moldova. Președintele Comisie de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat alarmat de situația actuală din Republica Moldova și a cerut parlamentului să abroge „deciziile neconstituționale” și să respecte deciziile Curții Constituționale, chiar dacă nu este de acord cu acestea.

La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat că „voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept”.

La același subiect s-a expus ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, ambasada României, ambasada Olandei și ambasada SUA.

Amintim că vineri, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Drept urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Pe 24 aprilie, deputații Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu CC. Aceștia au solicitat începerea urmării penale pe faptul uzurpării puterii în stat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: