Michael Gambon, actorul care l-a jucat pe profesorul Dumbledore în „Harry Potter”, a decedat la vârsta de 82 de ani
Full Article 2 minutes read

Michael Gambon, actorul care l-a jucat pe profesorul Dumbledore în „Harry Potter”, a decedat la vârsta de 82 de ani

Actorul irlandezo-britanic Michael Gambon, cunoscut de publicul internațional după ce l-a interpretat pe înțeleptul profesor Albus Dumbledore în șase dintre cele opt filme ale francizei cinematografice „Harry Potter” şi a cărui carieră a fost lansată de mentorul său Laurence Olivier, a murit joi, 28 septembrie, la vârsta de 82 de ani, informează Reuters, citat de Agerpres.

Artistul a murit în prezența membrilor familiei sale într-o clinică din Witham, un oraș din comitatul Essex, din cauza unei pneumonii, a anunțat familia sa.

Michael Gambon şi-a început cariera de actor jucând în spectacole de teatru la începutul anilor 1960 şi s-a orientat apoi spre televiziune şi cinematografie. Printre rolurile sale notabile din filme se numără cel al mafiotului nevrotic din „The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover”, regizat de Peter Greenaway în 1989, şi cel al bătrânului rege George al V-lea din lungmetrajul „The King’s Speech”, regizat de Tim Hooper în 2010.

Însă cel mai cunoscut rol al său este cel al profesorului Dumbledore din franciza „Harry Potter”, pe care l-a preluat începând cu al treilea film din această franciză compusă din opt lungmetraje, înlocuindu-l în 2004 pe actorul care a interpretat acest personaj în primele două filme ale seriei cinematografice, Richard Harris, decedat în 2002.

Michael John Gambon s-a născut pe 19 octombrie 1940, la Dublin. El s-a retras de pe scenă în 2015 din cauza unor probleme medicale care îi afectau memoria pe termen lung, dar a continuat să joace pe micile şi marile ecrane până în 2019.

S-a căsătorit în 1962 cu Anne Miller. Cuplul a avut un fiu. Deși cei doi soți nu au divorțat niciodată, actorul a avut apoi o altă parteneră de viață, scenografa Philippa Hart, cu 25 de ani mai tânără decât el, cu care a avut alți doi copii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: