Ministerul Sănătății al Ucrainei: Nivelul de poluare al râului Nipru depășește de 28 DE MII DE ORI nivelul admis
Full Article 3 minutes read

Ministerul Sănătății al Ucrainei: Nivelul de poluare al râului Nipru depășește de 28 DE MII DE ORI nivelul admis

Apa din râul Nipru este de circa 28 de mii de ori mai poluată de cât norma admisibilă. Despre aceasta a anunțat ministrul ucrainean al Sănătății Victor Leașko în cadrul unui interviu pentru BBC, scrie Политика Страны

Întreaga zonă de sub barajului de acumulare a apei de la Nova Kahovka, precum și coasta ucraineană a Mării Negre, este periculoasă pentru utilizare.

„După anumiți indici, norma admisibilă a fost depășită de circa 28 000 de ori. Prin urmare, scăldatul, pescuitul, și alimentarea cu apă a animalelor. Când o persoană se scaldă în astfel de apă, pot apărea diferite boli. Unitățile de tratament au trecut la regimuri urgente de dezinfecție. Monitorizarea calității apei a fost înăsprită pentru a nu rata focarul”, a spus Leașko.

Ministrul ucrainean nu prognozează când vor fi curăţate Marea Neagră și Nipru.

***

Amintim că, în noaptea de 5 spre 6 iunie, barajul Nova Kahovka din regiunea Herson a Ucrainei, controlată de Rusia, a fost distrus.cBarajul alimenta cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că distrugerea barajului este un „sabotaj” de care s-ar face vinovată Ucraina. Scopul acestei acțiuni, potrivit lui Peskov, este de a priva de apă cetățenii din Crimeea.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a dat asigurări că, catastrofa de la hidrocentrala Kakhovka nu va împiedica Ucraina să își elibereze teritoriile și nici nu a crescut șansele Rusiei de a rămâne pe acest teritoriu.

În regiunea Odesa sunt înregistrate consecințe negative, urmare a distrugerii barajului hidrocentralei Nova Kakhovka din Ucraina. Specialiștii au stabilit, inclusiv, desalinizarea apei de mare.

Menționăm că Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) monitorizează continuu situația epidemiologică creată în urma distrugerii barajului de acumulare a apei de la Nova Kahovka, de pe râul Nipru, Ucraina și informează cu privire la riscul de apariție a cazurilor de holeră și altor boli diareice acute (BDA). Ca urmare a inundațiilor în anumite regiuni ale țării vecine (Ucraina) există un risc semnificativ de apariție a maladiilor transmise prin apă, cum ar fi holera, febra tifoidă și boli transmise de rozătoare: leptospiroza și tularemia. Conform ultimilor informații, până în prezent în Ucraina nu a fost înregistrat niciun caz de holeră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: