Ministrul de Externe de la Londra David Cameron a ajuns la Chișinău într-o vizită surpriză. Întâlniri cu Maia Sandu și Nicu Popescu
Full Article 3 minutes read

Ministrul de Externe de la Londra David Cameron a ajuns la Chișinău într-o vizită surpriză. Întâlniri cu Maia Sandu și Nicu Popescu

Noul Ministru de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron, a tranzitat, în seara de 16 noiembrie, Republica Moldova la întoarcerea dintr-o vizită oficială în Ucraina. Cu această ocazie, șeful diplomației britanice s-a întâlnit, la Chișinău, cu președinta Maia Sandu și omologul său moldovean, Nicu Popescu. Este prima vizită a oficialului englez în Republica Moldova.

Șefa statului a anunțat, pe 17 noiembrie, că a avut o întrevedere cu David Cameron. Președinta a menționat că a discutat, printre altele, cu ministrul de Externe de la Londra despre securitatea în Marea Neagră.

Încântată să-l întâlnesc pe David Cameron la Chișinău, aseară. Mi-am exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Marea Britanie Ucrainei: crucial pentru securitatea Republicii Moldova și pentru stabilitatea și prosperitatea Europei. Am discutat despre securitatea la Marea Neagră, cooperarea bilaterală și poziția noastră unitară împotriva corupției”, a scris Maia Sandu pe platforma X (fostul Twitter).

Ministrul de Externe de la Londra David Cameron a ajuns la Chișinău într-o vizită surpriză. Întâlniri cu Maia Sandu și Nicu Popescu

X/Maia Sandu

Tot astăzi, ministrul de Externe de la Chișinău a anunțat că și el s-a întâlnit cu omologul său britanic. Cei doi oficiali au abordat subiectul consolidării cooperării moldo-britanice.

Am avut plăcerea să îl salut la Chișinău pe noul Ministru de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul David Cameron, care se află în tranzit în țara noastră. Am discutat despre interesul comun pentru consolidarea relațiilor strategice dintre Moldova și Marea Britanie, concentrându-ne asupra beneficiilor pentru diaspora noastră. Am abordat subiecte precum semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor și reducerea tarifelor la roaming, inițiative ce vor aduce avantaje semnificative pentru comunitatea noastră din Regat”, a scris diplomatul moldovean pe Facebook.

Ministrul Popescu a menționat că, în cadrul întrevederii, a subliniat și importanța fortificării colaborării dintre Republica Moldova și Marea Britanie în domeniul combaterii corupției.

De asemenea, am subliniat importanța intensificării colaborării în eforturile de combatere a corupției și aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru prejudicierea statului și a cetățenilor noștri. Consolidarea relației cu Marea Britanie reprezintă un element esențial în întărirea rezilienței și securității țării noastre”, a menționat aceasta.

Ministrul de Externe de la Londra David Cameron a ajuns la Chișinău într-o vizită surpriză. Întâlniri cu Maia Sandu și Nicu Popescu

X/Nicu Popescu

Precizăm că, în perioada 16 – 17 noiembrie, David Cameron a efectuat o vizită oficială la Kiev. Ministrul englez de Externe s-a întâlnit cu președintele Valdimir Zelesnki, premierul Denis Șmîhal și omologul său ucrainean Dmitri Kuleba. Aceasta a fost prima vizită în străinătate a lui Cameron în calitate de ministru de Externe și a venit la 3 zile după ce a fost numit în funcție.

***

David Cameron, care are în prezent 57 de ani, a fost prim-ministrul Marii Britanii din 2010 până în 2016, când a demisionat în urma rezultatului referendumului la care britanicii au votat pentru „Brexit”, ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Ulterior, aceasta ieșit din prima linie a politicii engleze, scrie hotnews.ro. Totuși, aceasta a revenit în componența Guvernului de la Londra – în calitate de Ministru de Externe – pe 13 noiembrie, în cadrul unei ample remanieri guvernamentale demarată de actualul premier Rishi Sunak.

În cadrul unor declarații de presă, după învestire, Cameron a spus că, deși nu a fost de acord cu unele decizii specifice luate de actualul premier, Sunak este un „lider puternic și capabil”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: