Minus 7% din salariu. Medicul de la spitalul Ignatenco, care s-a purtat urât cu o fetiță cu autism, a fost sancționat
Full Article 3 minutes read

Minus 7% din salariu. Medicul de la spitalul Ignatenco, care s-a purtat urât cu o fetiță cu autism, a fost sancționat

Medicul chirurg de la Spitalul Municipal Clinic pentru Copii „Valentin Ignatenco”, care i-a vorbit urât mamei unei fetițe cu autism, a fost sancționată disciplinar. Se întâmplă după ce Comisia de etică profesională, creată de instituția medicală pentru a elucida cazul, a stabilit că lucrătorul medical a dat dovadă de o comunicare defectuoasă în raport cu mama și fiica sa. Informația a fost confirmată pentru NM de Veronica Istrati, purtătoarea de cuvânt de la Ignatenco.

„După incident, a fost emis un ordin instituțional cu privire la crearea anchetei de serviciu. Conform ordinului, a fost creată o comisie de etică profesională din cadrul instituției, pentru cercetarea și soluționarea cauzei prin prisma Codului deontologic  al lucrătorului medical și al farmacistului. În cadrul anchetei, Comisia a stabilit că medicul implicat în asistența medicală a dat dovadă de  comunicare defectuoasă cu unele devieri de la normele deontologice medicale în raport cu pacienta și reprezentantul legal”, a declarat purtătoarea de cuvânt de la Ignatenco, Veronica Istrati.

Potrivit sursei citate, prin urmare, Comisia de etică medicală a decis că aplice sancțiuni disciplinare medicului vizat sub formă de avertisment, în conformitate cu  prevederile Codului Muncii al Republicii Moldova. La fel, Comisia a decis excluderea indicatorului cu caracter stimulator în mărime de 7% pentru perioada de referință.

„Decizia Comisiei de etică a fost luată după discuțiile avute cu mama fetiței cu autism, explicațiile medicului chirurg, precum și audierea personalului medical prezent la incident”, a mai declarat Istrati.

Amintim că mama unei fetițe de 3 ani cu autism s-a plâns, recent, că ar fi fost tratată urât de un medic chirurg din cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, acolo unde a fost internată pentru tratament. Femeia a povestit, într-o postare făcută pe o rețea de socializare, pe 10 august, că medicul chirurg, solicitat pentru a consulta copila, ar fi răspuns pe un ton batjocoritor: „Aaa, e de asta”, după ce a fost înștiințat că fetița suferă de autism nonverbal.

„Doamna din start a intrat cu aere în salon, după care am preîntâmpinat-o că fetița este autista nonverbală, la care răspunsul ei a fost: „Aaa, e de asta” şi mă întreabă: „Asta a voastră așa urla la colectarea analizei la sânge?”. Eu i-am răspuns că urla „un copil normal”, a mea doar încerca să scoată picurătoarea fără plânsete şi țipete. (…) La vorbele acestei doamnei doctor, îmi curgeau lacrimile șiroaie. Parcă mi-a dat palme, nu îmi iese nici acum din cap”, a declarat femeia.

O zi mai târziu, pe 11 august, conducerea Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” a declarat pentru NM că a inițiat o anchetă de serviciu, catalogând declarațiile medicului chirurg drept „inacceptabil”.

Cunoaște povestea Marinei și a fiicei sale, Alexandra, care suferă de o tulburare din spectrul autism, AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: