Moldova, campioană la producerea emisiilor de CO2 printre țările din Europa Centrală și de Est. Parlicov va discuta problema la conferința ONU din Dubai
Full Article 2 minutes read

Moldova, campioană la producerea emisiilor de CO2 printre țările din Europa Centrală și de Est. Parlicov va discuta problema la conferința ONU din Dubai

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, participă în perioada 5 – 7 decembrie la conferința anuală ONU privind schimbările climatice (COP28), care se desfășoară în Dubai. Împreună cu delegați din aproape 200 de țări, va discuta despre lupta împotriva schimbărilor climatice și va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale privind sectorul energetic din Moldova. Informațiile au fost confirmate de Ministerul Energiei, într-un comunicat.

În marja conferinței, ministrul Parlicov avea întrevederi bilaterale cu directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, directorul general al Agenției internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Francesco La Camera, Ambasadoarea Canadei pentru schimbări climatice, Catherine Stewart, directorul general al International Solar Alliance, dar și reprezentanți ai businessului internațional din domeniul energiei regenerabile.

Potrivit Ministerului Energiei, în Republica Moldova, sectorul energetic este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, fiind responsabil de circa 68% din totalul acestora. Intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră rămâne în Moldova una dintre cele mai înalte din țările Europei Centrale și de Est – 0,91 kg CO2/ 2 015 USD (per dolar american la paritatea anului 2015). Situația este cauzată de eficiența energetică scăzută în special în sectorul clădirilor, care au o performanță energetică joasă, ceea ce duce la pierderi și costuri mari.

Creșterea eficienței energetice a sectorului clădiri este una dintre prioritățile Ministerului Energiei, urmând a fi instituit un fond de eficiență energetică în clădirile rezidențiale și publice, investiții care vor duce atât la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât și a facturilor cu energia a consumatorilor, dar va aduce și un impuls economic prin crearea locurilor de muncă, impozite și alte instrumente de transmitere a impactului economic”, au comunicat reprezentanții ministerului.

Precizăm că Republica Moldova s-a angajat să devină neutră din punct de vedere a carbonului către anul 2050, în linie cu obiectivele Uniunii Europene, adică să elimine tot atâtea emisii de CO2, cât generează.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: