Prezidențiale în Rusia: Vor fi deschise secții de votare în Transnistria? Analiză NM
Full Article 7 minutes read

Prezidențiale în Rusia: Vor fi deschise secții de votare în Transnistria? Analiză NM

Peste o lună și jumătate, în Rusia, vor avea loc alegeri prezidențiale. Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în Moldova erau deschise secții de votare pentru cetățenii Federației Ruse. Se vor deschide secții de votare în Moldova pentru alegerile din acest an? Va putea organiza Rusia procesul de vot pe teritoriul Transnistriei? De ce are nevoie Rusia de voturile din Moldova? Despre toate acestea în articolul NM. 

Rusia a cerut – Moldova se gândește

Rusia a intervenit cu rugămintea de a deschide secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din Rusia, care sunt programate pentru 15-17 martie 2024. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a comunicat că studiază această solicitare și îi va oferi Moscovei un răspuns în termene rezonabile. Până acum MAEIE nu a dat niciun răspuns.

Între timp, la începutul lunii ianuarie, au apărut informații că Moscova ar putea renunța la deschiderea secțiilor de votare în țări neprietenoase, cum ar fi, de exemplu, în SUA, Marea Britanie și țările UE. Moldova însă a primit deja solicitarea de deschidere a secțiilor de votare. În acest sens, directorul executiv al asociației WatchDog a atras atenția asupra faptului că solicitarea Rusiei, având în vedere critica constantă Moscovei la adresa Moldovei, nu este tocmai logică. „Ceva nu se leagă aici. Rusia a criticat în repetate rânduri Chișinăul, acuzându-l de demersuri neprietenoase, după care cere să se deschidă cât mai multe secții de votare aici”, a menționat expertul.

Chișinăul nu poate interzice votul pe teritoriul misiunii diplomatice ruse, dar interzicerea deschiderii altor secții de votare este destul de posibilă. Mai ales când este vorba de secțiile de pe teritoriul Transnistriei. Și în acest caz se pune întrebarea: va putea oare Tiraspolul să deschidă secții de votare și să organizeze votul ocolind interdicția Chișinăului?

Cum a votat Moldova la alegerile din Rusia

Alegerile prezidențiale anterioare din Rusia au avut loc în martie 2018. Atunci au fost deschise 27 de secții de votare în Moldova: doar trei dintre ele pe teritoriul controlat de autoritățile moldovenești, iar alte 24 pe teritoriul Transnistriei (acolo locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ruși).

La ultimele alegeri prezidențiale din Rusia, majoritatea covârșitoare a cetățenilor ruși care au votat în Moldova l-au susținut pe Vladimir Putin. Cu 95% dintre voturi pentru, Moldova a ocupat locul doi în clasamentul țărilor unde Putin a câștigat votul cetățenilor ruși. Guineea-Bissau a ocupat primul loc, dar acolo au votat doar 27 de persoane. Aproape 74 de mii de oameni au votat în Transnistria la acel scrutin. În general, la acea vreme, 85% dintre alegătorii din diaspora rusă din străinătate îl susțineau pe Putin.

Pentru alegerile din Duma de Stat a Rusiei, care au avut loc în 2021, în Moldova au fost deschise 30 de secții de votare, dintre care 27 în Transnistria. Atunci, la vot au participat aproape 57 de mii de alegători din stânga Nistrului.

Ce spun experții

„Oamenii din Transnistria sunt obișnuiți să participe la alegerile din Rusia”

Fostul deputat din organul legislativ al nerecunoscutei RMN, Anatolii Dirun consideră că alegerile în Transnistria nu pot fi organizate dacă Chișinăul refuză. În același timp, un astfel de refuz va fi privit extrem de negativ în Transnistria – atât de popor, cât și de oficiali. „De 30 de ani, desfășurarea alegerilor prezidențiale rusești în Transnistria a devenit, nu chiar un eveniment obișnuit, ci un eveniment pentru care oamenii se pregătesc și la care participă. Și dacă le este luat acest drept, atunci toate discuțiile despre libera alegere ca și sinonim al integrării europene vor fi discreditate”, a spus Dirun.

„Rusiei nu-i pasă”

Valeriu Pașa, dimpotrivă, consideră că alegerile prezidențiale din Rusia sunt destul de probabile în Transnistria, contrar deciziei Chișinăului. „Dacă nu pot aduce buletinele de vot – le vor tipări pe loc, sau pur și simplu vor comunica câte persoane au votat, și că toate voturile au fost în favoarea lui Vladimir Vladimirovici [Putin]. Este deja un lucru obișnuit ca Rusiei să nu-i pese de legislația Moldovei”, crede Pașa.

„Pentru un regim autoritar, imitarea democrației este necesară”

Rezultatele alegerilor din Rusia nu sunt un secret pentru nimeni. În condițiile în care rezultatul este clar, se pune întrebarea: de ce are nevoie regimul rus, în principiu, de câteva zeci de mii de voturi din Transnistria și ce pot acestea influența? Doctora în științe politice, Angela Colațchi, a remarcat că regimurile autoritare imită adesea procesele democratice. „Este foarte important pentru ei să respecte protocoalele. Regimul autoritar vrea să arate că toate procesele decurg conform legii și totul este democratic, și iată cetățenii ruși votează în străinătate”, a spus experta. Potrivit acesteia, pentru partea rusă, ar fi și mai bine dacă în Transnistria s-ar deschide mai puține secții de votare decât de obicei: „Ca să existe cozi, care să poată fi apoi demonstrate ca și un entuziasm privind alegerile prezidențiale din Rusia”.

Colațchi este convinsă că secțiile de votare din Transnistria oricum vor fi deschise. „Posibil că liderul transnistrean, va declara inițial că secțiile de votare nu vor fi deschise, pentru a nu intra în conflict direct cu Chișinăul. Dar apoi „poporul” va cere deschiderea secțiilor, astfel că acestea vor fi deschise ca și cum sub presiunea oamenilor. Un astfel de scenariu este totuși mai degrabă imaginar decât real”, crede experta.

Ce (nu) pot face autoritățile moldovenești

Valeriu Pașa consideră că autoritățile moldovenești nu vor putea reacționa  proporțional la deschiderea secțiilor de votare din Transnistria fără acordul prealabil al Chișinăului.

Angela Colațchi, la rândul ei, consideră că singurul lucru pe care îl pot face autoritățile moldovenești în acest caz este să trimită o notă de protest ambasadorului rus. „Dar, în esență, asta nu va schimba ceva. Ei bine, ambasada va lua act de notă și asta e tot”, a menționat experta.

În cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia din 2018, asociația Promo Lex și-a exprimat îngrijorarea cu privire la deschiderea secțiilor de votare pe malul stâng, sugerând că deschiderea secțiilor de votare nu a fost coordonată cu autoritățile moldovenești.

Și în Moldova va fi ales președintele

Și în Moldova alegerile prezidențiale ar putea avea loc în acest an. Dacă Chișinăul interzice deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, atunci Moscova, conform principiului reciprocității, poate interzice deschiderea secțiilor de votare în Rusia pentru alegerile prezidențiale din Moldova.

În același timp, Valeriu Pașa se întreabă cum autoritățile moldovenești vor asigura controlul asupra legalității procesului electoral la alegerile prezidențiale din Republica Moldova pe teritoriul Rusiei, în condițiile în care „Rusia se amestecă obraznic și deschis în procesele electorale”. „În Strategia noastră de securitate națională este scris că Rusia este o amenințare, iar metoda principală [a Moscovei] este amestecul în alegerile noastre. În această situație, cred că deschiderea secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice oficiale, care sunt mai mult sau mai puțin sub controlul autorităților moldovenești, este o amenințare directă la adresa securității naționale”, a conchis expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: