MSMPS

Moldova, la un an de la primul caz de coronavirus. Unde am ajuns?

În urmă cu un an, în seara de 7 martie 2020, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) confirma primul caz de îmbolnăvire cu COVID-19 înregistrat în Republica Moldova. Era vorba despre o femeie în vârstă de 48 ani, revenită în aceeași zi din Italia.

Pe 7 martie 2020, o moldoveancă de 48 de ani ajungea la Chișinău, cu o un avion din Italia. Aceasta era în stare gravă și a fost diagnosticată cu COVID-19, fiind internată inițial în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar ulterior, transferată la Spitalul Republican din capitală. Din fericire, aceasta s-a însănătoșit.

10 zile mai tîrziu, pe 17 martie 2020, parlamentul decreta stare de urgență la nivel național, pe o perioadă de 60 de zile. S-a decis închiderea instituțiilor de învățământ, a piețelor,  centrelor comerciale, întreprinderilor economice și din domeniul HoReCa, restricționarea transportului public, anularea zborurilor, acces limitat sau restricționat la terenurile de joacă, în parcuri și zone de agrement. Doar farmaciile și magazinele alimentare și-au continuat activitatea, respectând cu strictețe măsurile de protecție împotriva COVID-19.  Regimul urma să fie prelungit de mai multe ori.

COVID-19 a provocat primul deces pe 18 martie 2020. O femeie de 61 de ani, revenită din Italia, a decedat la Spitalul Republican.

La sfârșitul lunii martie, autoritățile decid să creeze Centrul de triere COVID-19, ce a permis trierea pacienților suspectați de COVID-19, iar odată cu aceasta, majorarea capacității paturilor din spitalele strategice desemnate, asigurarea condițiilor de izolare pentru pacienții suspectați de COVID-19  și prevenirea răspândirii masive a cazurilor.

Facebook/Iv Ceban

Primele zile de primăvară aduc carantina în satul Bălceana, Hîncești, iar mai apoi și în oraşele Ştefan-Vodă şi Soroca, dar și satul Carahasani din raionul Ștefan Vodă, care înregistrau tot mai multe cazuri de infectări.  Este permisă doar tranzitarea localității și deplasarea medicilor.

facebook / Igor Dodon

La 10 aprilie 2020, autoritățile decid să inițieze tratamentul la domiciliu, concomitent cu prelevarea probelor acasă la persoanele suspectate de noul tip de coronavirus, de către echipele mobile, ceea ce a permis consolidarea capacităților instituțiilor spitalicești și alocarea paturilor pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave.

MSMPS

Duminică, 7 martie 2021, suntem mai puțini cu aproape 4100 de persoane. Am pierdut inclusiv 94 de lucrători medicali: medici, asistente, dar și personal auxiliar. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 194 605. Dintre acestea, 170 468 persoane au fost tratate.

Андрей Мардарь / NewsMaker

De asemenea, Moldova este, astăzi, în criză financiară, generată de criza sanitară. Potrivit prognozelor Băncii Mondiale, 70 de mii de moldoveni își vor pierde locul de muncă din cauza pandemiei. Experții avertizează că economia Moldovei își va reveni în 2021 mai încet decât se prognoza inițial.

Primele vaccinuri anti-Covid au ajuns în Moldova pe 27 februarie. Este vorba despre 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite ca ajutor umanitar de către România și transportate la Chișinău cu o aeronavă SMURD. Pe 4 martie, la Chișinău au ajuns și primele doze de vaccin oferite prin intermediul platformei COVAX: 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca.

Pe 2 martie, în Republica Moldova a început campania de imunizare anti-Covid. Ptrivit datelor MSMPS, până în seara de 6 martie, în Moldova au fost imunizați 5174 de oameni.

Андрей Мардарь / NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) 13 ani de pușcărie pentru Tauber/ Deputații, mulțumiți de ei/ Salariu de €1.000 „este o realitate”

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Exerciții de combatere a atacurilor cibernetice, desfășurate la Chișinău
— Avocații din Moldova intră în grevă
— Explicația lui Radu Marian despre salariul mediu din capitală
— Danemarca oferă 7 mln de euro penru apărarea Moldovei
— Pompierii moldoveni merg în Grecia pentru a lupta cu flăcările
— Iunie 2025, cea mai sângeroasă lună a războiului din Ucraina
— Cazacii ruși cer sprijin pentru Tiraspol. Reacția Chișinăului
— Procurorii cer condamnarea Marinei Tauber la 13 ani de închisoare
— Volieră panoramică pentru lei și surprize tropicale la Zoo
— Percheziții la adiministrația publică locală din Taraclia
— Carp: deputații fugari Nesterovschi și Lozovan au părăsit Moldova
— Comisia Europeană, despre interdicția Schengen aplicată lui Ceban
— Sunau în numele băncii și furau banii de pe conturi
— Viitorii deputați, îndemnați să mențină cursul european al țării
— Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia
— Final de mandat: deputații evită să-și dea note, preferă verdictul cetățenilor
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: