Moldova răspunde la criza Covid-19: Fonduri europene pentru o afacere „cu gust de sare”

Ideea unei saline artificiale i-a venit Irinei Bordian după ce a analizat solicitările de vacanță ce veneau la firma de turism condusă de soțul ei. Tot mai multe persoane din regiunea unde locuiește erau interesate de destinații în România sau Ucraina, pentru tratament la saline. Atunci s-a gândit să „aducă salina la Rezina”. Primele calcule nu au fost chiar optimiste și a realizat că investiția depășește cu mult posibilitățile sale. A depus dosarul la ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii), pentru Programul „Femei în Afaceri”, iar în scurt timp Irina a obținut suma necesară ca să-și pună pe picioare afacerea „cu gust de sare”.

Cifre de ordinul sutelor de mii…

Tratamentul prin metode naturiste este tot mai solicitat, din ce în ce mai multă lume încercând să evite medicamentele, mai ales când este vorba de probleme respiratorii. Irina este o mare adeptă a acestui concept. A studiat destul de multă informație până să ajungă la concluzia că salinoterapia este cel mai ecologic tratament ale afecțiunilor respiratorii, în cadrul căruia sunt folosite doar sarea, aerul salin, lemnul natural și… atmosfera plăcută. „Să știți că ședințele la salină sunt foarte plăcute – cel puțin, asta ne spun clienții -, dar și foarte benefice…”.

Primele calcule pentru o eventuală afacere indicau cifre de ordinul sutelor de mii. Irina a numărat toți banii din casă și era pe punctul de a renunța sau de a se orienta spre o altă idee. Însă colaboratorii Incubatorului de Afaceri au sfătuit-o să nu renunțe, ci să caute fonduri suplimentare. Irina și-a amintit că prin 2008 a participat la instruirile privind dezvoltarea unei afaceri, organizate de ODIMM. În primăvara anului 2018 a accesat pagina oficială a acestei organizații și a aflat despre Programul „Femei în Afaceri”. Tot atunci și-a deschis firma și a scris propunerea de proiect. În toamnă proiectul i-a fost acceptat pentru finanțare, după care i s-a cerut să dezvolte un plan de afaceri complet. În primăvara anului următor, Irina a primit prima tranșă din suma solicitată de 139 de mii de lei.

„Cu cât studiam mai mult, cu atât ideea ne părea mai frumoasă”

„Era ceva nou pentru noi și, înainte de accesarea fondurilor, am început să ne informăm. Am mers la salinele din România – Sovata, Praid și Turda -, am mers și la cele din Ucraina. Am făcut-o, pentru a afla cât mai multe despre efectele tratamentului în saline, dar și despre contraindicațiile medicilor, despre costuri – prețul pentru piatră, cărămida, blocurile de sare, tehnologia de construcție. Cu cât studiam mai mult, cu atât ideea ne părea mai frumoasă și mai utilă”, spune Irina, care și-a construit salina folosind cele mai performante tehnologii. Și anume, a folosit bulgări de sare aduși din salina Praid și din salina Sovata (România), și cărămizi de sare din salina Slatina (Ucraina). Totul, deoarece își dorea ca ședințele de salinoterapie să fie eficiente, iar clienții – mulțumiți.

La 6 octombrie 2018 Irina și-a văzut visul împlinit – a lansat, în orășelul Rezina, „Salina Golden-Spa”. Deși nu a avut timp pentru publicitate, clienții au apărut imediat. Foarte multă lume nu este obișnuită cu medicina alternativă, preferând medicamentele. Dar, după ce au mers de câteva ori la salină, au recomandat-o și altora… Majoritatea clienților nu cunoșteau nimic despre efectele tratamentului cu sare și nici despre procedura în sine, așa că Irina le-a fost și ghid, și medic.

Le povestea clienților despre aerosolii salini – micro-particule inhalate pe nas care ajung atât în căile respiratorii superioare, în cavitatea bucală, cea nazală și faringe, cât și în cele inferioare – laringe, bronhii, alveole pulmonare. Le mai povestea cum acestea dezinfectează mucoasele, cum elimină toxinele și refac elasticitatea membranelor celulare… Oamenii veneau la salină pentru a se trata de astm, bronșită, tuse, dar și pentru a scăpa de tulburările de somn, de anxietate sau, pur și simplu, pentru a-și îmbunătăți structura pielii. Iar pentru cei mai mici vizitatori ai salinei – copilași de unul-doi ani – Irina a amenajat un loc de joacă.

În discuțiile cu medicii Irina a aflat și despre eventualele contraindicații ale salinei. Astfel, aceste ședințe nu sunt recomandate persoanelor ce suferă de boli infecțioase, au avut intervenții cardiace, oftalmologice sau celor hipertensive.

„M-am spălat pe față și am elaborat un plan de afaceri pentru timp de criză”

Pandemia și carantina instalată odată cu aceasta a reprezentat o lovitură enormă asupra moralului Irinei, înainte de toate. Obișnuită să lucreze din zori și până în noapte, a plâns o săptămână, după care „s-a spălat pe față și a elaborat un plan de afaceri pentru timp de criză”. „Vă spuneam că, înainte de lansarea salinei, nu reușisem să fac publicitate, dar nici activități de informare a persoanelor care ne vizitau, astfel că trebuia să petrec foarte mult timp pentru a le explica oamenilor care veneau la salină efectele tratamentului cu sare. Iată că în timpul carantinei am decis să recuperez această lipsă de informație”, povestește Irina Bordian.

Pe durata carantinei Irina a participat la mai multe emisiuni televizate, a oferit mai mule interviuri unde a vorbit nu doar despre oportunitatea de a merge la o salină „aproape de casă”, dar și despre beneficiile acestei terapii. Când a trebuit să stea în casă, a folosit rețelele de socializare sau alte surse pentru a distribui informația, a discutat cu clienții fideli la telefon, oferindu-le sfaturi; iar atunci când a putut ieși din casă a mers și a distribuit materiale informaționale.

Fondurile europene au ajutat-o pe Irina să-și realizeze visul

După 15 mai 2020 telefonul Irinei nu a mai încetat să sune – clienții o întreabă când se va redeschide salina. Irina nu vrea să riște și urmărește zilnic statistica privind COVID-19. Nu disperă, chiar dacă înțelege că cel mai probabil nu va putea să lucreze nici vara. „Primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade pentru salinoterapie, în special, când și în interiorul salinei, și afară temperatura este identică, de 16-18 grade”, explică Irina. Iarna trecută a fost caldă și tânăra antreprenoare a avut o activitate foarte eficientă. „Dacă vara e foarte călduroasă, salinoterapia nu este eficientă”, precizează Irina. Drept care, în această perioadă, ea se gândește la alte proiecte, la alte idei de afaceri. Irina speră că, și de această dată, va putea să beneficieze de fonduri europene care, așa cum au ajutat-o să-și realizeze visul, o vor ajuta să-și păstreze optimismul chiar și pe timp de criză.

Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în toamna anului 2016, având ca obiectiv promovarea abilității economice și sociale a femeilor din zonele rurale prin reducerea inegalității de gen, creșterea și dezvoltarea afacerilor, schimbarea percepției inovaționale, sporirea accesului la resurse, servicii și tehnologii. Până în prezent, prin intermediul programului, la Componenta de granturi mici au fost selectate și finanțate 379 de afaceri ale femeilor de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Suma granturilor aprobate este de circa 52 milioane lei, ele urmând să atrage investiții în economie de circa 90 milioane lei. Afacerile antreprenoarelor au creat și menținut peste 1500 locuri de muncă. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene.

Acest articol este produs de către Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, în cadrul Campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19, inclusiv în Republica Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Perchezițiile în cazul blocului din Durlești: 13 persoane vizate, 10 recunoscute ca bănuite

Centrul Național Anticorupție a raportat că 13 persoane sunt percheziționate, pe 19 iunie, în cazul blocului din Durlești. Acestea – responsabile de perfectarea, autorizarea, construcția și recepționarea blocului locativ afectat de incendiu – urmează a fi audiate. Potrivit CNA, organul de urmărire penală a instituției a emis acte de dispoziție privind recunoașterea în calitate de bănuit a 10 persoane.

Potrivit CNA, perchezițiile sunt efectuate împreună cu procurorii mun. Chișinău într-un dosar pornit pe infracțiuni conexe corupției. „13 persoane, responsabile de perfectarea, autorizarea, construcția și recepționarea blocului locativ situat pe str. Tudor Vladimirescu 75/1 din or. Durlești, afectat de incendiul din 16 mai, sunt percheziționate, astăzi, urmând a fi audiate de ofițerii de urmărire penală”, a precizat instituția.

Reprezentanții Centrului au adăugat că, în colaborare cu Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, au stabilit un cerc de persoane, implicate în proiectarea și construcția blocului menționat și anume: responsabili de la Primăria or. Durlești; responsabili din cadrul ÎM Chișinău proiect; ex-angajați ai Agenției Supraveghere Tehnică; ex-angajați ai Direcției Situații Excepționale; diriginte de șantier; proiectant; responsabil tehnic; beneficiarul construcției; proprietarul terenului și alte persoane care au intermediat procesele de lucru.

„Organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție a emis acte de dispoziție privind recunoașterea în calitate de bănuit a 10 persoane”, au comunicat reprezentanții CNA.

Amintim că, în dimineața zilei de 19 iunie, reprezentanții CNA au confirmat pentru NewsMaker că ofițerii instituției efectuează percheziții la domicilii și instituții publice în cazul blocului din Durlești. Se menționa că perchezițiile aveau loc inclusiv la Primăria orașului Durlești.

***

Amintim că incendiul de la Durlești s-a produs în după-amiaza zilei de 16 mai. A luat foc mansarda unui bloc de locuințe de pe strada Tudor Vladimirescu. Focul a fost lichidat complet în dimineața zilei de 17 mai. 

Pe 19 mai, reprezentanții PAS au anunțat că 180 de apartamente au fost afectate, dintre care 16, aflate la mansardă, au fost complet distruse. Formațiunea a precizat că urmează a fi ridicat un acoperiș provizoriu.

Între timp, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.

Pe 20 mai, Primăria Durlești a declarat că mansarda afectată de incendiu a fost construită fără autorizație. Pe 3 iunie, și Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST), din cadrul Ministerului Infrastructurii, a confirmat că mansarda este neautorizată. Potrivit INST, blocul a fost edificat în perioada 2017–2020 și s-au constatat „un șir de neconformități majore în toate etapele de realizare a obiectivului”. Printre neconformități sunt: emiterea actelor permisive cu încălcarea normelor urbanistice; proiectare și verificare superficială a documentației tehnice; recepționarea obiectivului cu încălcări inclusiv a normelor antiincendiare; exploatare neconformă și execuția lucrărilor neautorizate, inclusiv a unei mansarde improvizate. Inspectoratul a transmis materialele acumulateorganelor de drept.

Mai mulți specialiști implicați în proiectarea, verificarea, execuția și recepția blocului de locuit din Durlești au rămas fără certificate de atestare profesională. Documentele le-au fost retrase după ce au fost constatate abateri în toate etapele de realizare a construcției. Informația a fost comunicată pe 16 iunie de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Nimic ieșit din comun”. Putin, despre atacul rus asupra unui bloc din Kiev, soldat cu 28 morți și peste 130 de răniți

Rusia nu lovește cartiere rezidențiale din Kiev, ci vizează exclusiv „obiective militare”. Declarația a fost făcută de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, după atacul din 17 iunie asupra unui bloc cu nouă etaje din capitala ucraineană, soldat cu 28 de morți și 134 de răniți.

Liderul de la Kremlin a pus la îndoială, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști străini organizată în marja Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, faptul că reporterii occidentali ar fi putut surprinde momentul în care racheta a lovit blocul de locuințe. „Dacă jurnaliștii voștri ar fi văzut cum rachetele noastre distrug cartiere întregi de locuințe, cu greu ar mai fi avut ce povesti despre asta. Nu ar fi supraviețuit. Dacă au văzut ceva, au văzut de la distanță”, a declarat Putin în timpul discuțiilor cu James Jordan, redactorul-șef pentru Europa și Africa al agenției Associated Press, scrie The Moscow Times.

Potrivit lui Putin, armata rusă urmărește „demilitarizarea” Ucrainei și, prin loviturile cu rachete, o privează de capacitatea de a dispune de forțe armate care să reprezinte o amenințare pentru Rusia. „Considerăm că noi nu am început războiul în Ucraina, ci încercăm să-l încheiem”, a afirmat liderul rus.

Totodată, el a sugerat că astfel de atacuri vor continua „dacă nu se va ajunge la o înțelegere pe cale pașnică”. „Nu este nimic ieșit din comun”, a conchis Putin.

Potrivit BBC, Putin a încercat din nou să îi facă pe plac fostului președinte american Donald Trump, afirmând că acesta are dreptate atunci când spune că războiul nu ar fi izbucnit dacă el ar fi fost la Casa Albă, în locul lui Joe Biden. Putin a mai adăugat că, în opinia sa, Trump „își dorește sincer o soluționare” a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

În ceea ce privește negocierile cu Ucraina, Putin a declarat că, potrivit șefului delegației ruse, Vladimir Medinski, se încearcă stabilirea unei noi runde de discuții cu partea ucraineană după data de 22 iunie.


Amintim că în noaptea de 17 iunie, forțele ruse au lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra mai multor orașe din Ucraina. La Kiev, în urma loviturii, o scară a unui bloc cu nouă etaje din raionul Solomenska s-a prăbușit. Potrivit celor mai recente informații, atacul asupra capitalei ucrainene s-a soldat cu 28 de morți, dintre care 23 se aflau în blocul distrus.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat ferm noul atac asupra Kievului. Potrivit șefei statului, Ucraina are nevoie „imediat” de o apărare antiaeriană mai puternică și de acțiuni decisive. „Orice întârziere îl avantajează pe agresor”, a scris Sandu pe rețelele de socializare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
IGSU

FOTO/VIDEO Incendiu pe teritoriul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de 19 iunie pe teritoriul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. Flăcările au cuprins fațada unei clădiri în construcție, extinzându-se spre acoperiș. La fața locului au ajuns 45 de pompieri. Între timp, incendiul a fost localizat, iar pompierii continuă să lucreze pentru lichidarea completă a arderii. Informațiile au fost comunicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Incendiul a izbucnit pe teritoriul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, situat pe strada Korolenko nr. 2 din Chișinău. Acesta a fost raportat la Serviciul 112 la ora 07:48. S-a anunțat că focul a afectat învelişul fațadei unei clădiri aflate în construcție pe teritoriul instituției medicale.

45 de pompieri și salvatori au ajuns la fața locului. Aceștia au stabilit că flăcările au cuprins fațada unei clădiri în construcții cu patru nivele, iar focul s-a extins și spre acoperiș.

Incendiul a fost localizat la ora 08:45. Pompierii continuă să lucreze pentru lichidarea completă a arderii.

Potrivit IGSU, toate persoanele au fost evacuate din blocul administrativ, iar victime nu au fost raportate. „Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
IGSU
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

Percheziții la domicilii și instituții publice în cazul blocului din Durlești, afectat de incendiu: este vizată și Primăria orașului

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) efectuează percheziții într-un dosar în care sunt investigate fapte de abuz comise de persoane publice și private, în procesul de construcție și dare în exploatare a unui bloc de locuințe din orașul Durlești. Potrivit CNA, perchezițiile au loc la adrese de domiciliu și în câteva instituții publice, inclusiv la Primăria Durlești. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi. Menționăm că perchezițiile au fost anunțate inițial de portalul PulsMedia, care a precizat că acestea au loc în cazul mansardei cuprinsă de flăcări din oraș.

Purtătoarea de cuvânt a CNA a confirmat, pentru NewsMaker, că perchezițiile au loc în cazul blocului afectat de incendiu.

„CNA desfășoară acțiuni de urmărire penală într-un dosar în care sunt investigate fapte de abuz, comise de persoane publice și private în procesul de construcție și dare în exploatare a unui bloc de locuințe din or. Durlești. La moment suntem la adrese de domiciliu și în câteva instituții publice, printre care și primăria or. Durlești”, a comunicat purtătoarea de cuvânt a instituției.

Potrivit reprezentantei CNA, sunt vizate mai multe persoane, cărora urmează să li se înainteze ordonanța de bănuit.

***

Amintim că incendiul de la Durlești s-a produs în după-amiaza zilei de 16 mai. A luat foc mansarda unui bloc de locuințe de pe strada Tudor Vladimirescu. Focul a fost lichidat complet în dimineața zilei de 17 mai. 

Pe 19 mai, reprezentanții PAS au anunțat că 180 de apartamente au fost afectate, dintre care 16, aflate la mansardă, au fost complet distruse. Formațiunea a mai precizat că, în perioada următoare, va fi ridicat un acoperiș provizoriu. Totodată, a menționat că cinci familii sunt cazate în cămine studențești.

Tot pe 19 mai, ministrul Muncii a anunțat un ajutor de 10.000 de lei pentru fiecare familie afectată. Pe 3 iunie, banii au devenit disponibili. Primăria Durlești a anunțat că, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului local, s-a decis alocarea a 1.000.000 lei pentru acordarea ajutorului material necesar persoanelor care au suferit pierderi în urma incendiului.

Între timp, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.

Pe 20 mai, Primăria Durlești a declarat că mansarda afectată de incendiu a fost construită fără autorizație. Pe 3 iunie, și Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST), din cadrul Ministerului Infrastructurii, a confirmat că mansarda este neautorizată. Potrivit INST, blocul a fost edificat în perioada 2017–2020 și s-au constatat „un șir de neconformități majore în toate etapele de realizare a obiectivului”. Printre neconformități sunt: emiterea actelor permisive cu încălcarea normelor urbanistice; proiectare și verificare superficială a documentației tehnice; recepționarea obiectivului cu încălcări inclusiv a normelor antiincendiare; exploatare neconformă și execuția lucrărilor neautorizate, inclusiv a unei mansarde improvizate. Inspectoratul a transmis materialele acumulate organelor de drept.

Mai mulți specialiști implicați în proiectarea, verificarea, execuția și recepția blocului de locuit din Durlești au rămas fără certificate de atestare profesională. Documentele le-au fost retrase după ce au fost constatate abateri în toate etapele de realizare a construcției. Informația a fost comunicată pe 16 iunie de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Pretura sectorului Buiucani

Incendiu într-un bloc din Chișinău: 16 persoane evacuate, inclusiv minori. Ce spun pompierii (UPDATE)

Șaisprezece persoane, inclusiv trei minori, au fost evacuate noaptea trecută, după ce un incendiu a izbucnit într-un bloc de locuințe cu nouă nivele din capitală. Focul a pornit într-o debara de la etajul 5 și s-a extins la etajul 6, unde se afla o butelie de gaz de tip propan-butan, cu un volum de 40 de litri. Salvatorii au reușit să evacueze butelia. Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi fost provocat de imprudența în timpul fumatului. Informațiile au fost comunicate pe 19 iunie de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Conform IGSU, incendiul a fost raportat la Serviciul 112 la ora 21:45. Focul a izbucnit într-o debara la etajul 5 și s-a răspândit la etajul 6 al blocului de locuit de pe șoseaua Balcani 4/3. La fața locului au ajuns patru echipe de salvatori și pompieri. În debaraua de la etajul 6, salvatorii au descoperit o butelie de gaz de tip propan-butan, cu volumul de 40 de litri, care a fost evacuată, prevenindu-se astfel o posibilă explozie.

În urma incendiului, nu au fost raportate victime.

„Potrivit primelor investigații, cel mai probabil arderea a izbucnit în urma imprudenții în timpul fumatului. Circumstanțele cazului se stabilesc”, au comunicat reprezentanții IGSU.

Actualizare: Pretura sectorului Buiucani a declarat că două persoane au avut nevoie de asistență medicală, fiind transportate la spital din cauza tensiunii arteriale ridicate.

„În timpul evaluării post-incendiu, echipele de intervenție au constatat o serie de nereguli grave: Depozitarea unei butelii de gaz într-o debara, care a luat foc și putea duce la o tragedie. Intervenții neautorizate în structura blocului – demolarea pereților portanți de la etajele 6-8 pentru comasarea apartamentelor cu debaralele, ceea ce a îngreunat semnificativ accesul și intervenția pompierilor”, au comunicat reprezentanții preturii.

Pretura sectorului Buiucani
Pretura sectorului Buiucani
Pretura sectorului Buiucani
Pretura sectorului Buiucani
Pretura sectorului Buiucani
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: