Ideea unei saline artificiale i-a venit Irinei Bordian după ce a analizat solicitările de vacanță ce veneau la firma de turism condusă de soțul ei. Tot mai multe persoane din regiunea unde locuiește erau interesate de destinații în România sau Ucraina, pentru tratament la saline. Atunci s-a gândit să „aducă salina la Rezina”. Primele calcule nu au fost chiar optimiste și a realizat că investiția depășește cu mult posibilitățile sale. A depus dosarul la ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii), pentru Programul „Femei în Afaceri”, iar în scurt timp Irina a obținut suma necesară ca să-și pună pe picioare afacerea „cu gust de sare”.
Cifre de ordinul sutelor de mii…
Tratamentul prin metode naturiste este tot mai solicitat, din ce în ce mai multă lume încercând să evite medicamentele, mai ales când este vorba de probleme respiratorii. Irina este o mare adeptă a acestui concept. A studiat destul de multă informație până să ajungă la concluzia că salinoterapia este cel mai ecologic tratament ale afecțiunilor respiratorii, în cadrul căruia sunt folosite doar sarea, aerul salin, lemnul natural și… atmosfera plăcută. „Să știți că ședințele la salină sunt foarte plăcute – cel puțin, asta ne spun clienții -, dar și foarte benefice…”.
Primele calcule pentru o eventuală afacere indicau cifre de ordinul sutelor de mii. Irina a numărat toți banii din casă și era pe punctul de a renunța sau de a se orienta spre o altă idee. Însă colaboratorii Incubatorului de Afaceri au sfătuit-o să nu renunțe, ci să caute fonduri suplimentare. Irina și-a amintit că prin 2008 a participat la instruirile privind dezvoltarea unei afaceri, organizate de ODIMM. În primăvara anului 2018 a accesat pagina oficială a acestei organizații și a aflat despre Programul „Femei în Afaceri”. Tot atunci și-a deschis firma și a scris propunerea de proiect. În toamnă proiectul i-a fost acceptat pentru finanțare, după care i s-a cerut să dezvolte un plan de afaceri complet. În primăvara anului următor, Irina a primit prima tranșă din suma solicitată de 139 de mii de lei.
„Cu cât studiam mai mult, cu atât ideea ne părea mai frumoasă”
„Era ceva nou pentru noi și, înainte de accesarea fondurilor, am început să ne informăm. Am mers la salinele din România – Sovata, Praid și Turda -, am mers și la cele din Ucraina. Am făcut-o, pentru a afla cât mai multe despre efectele tratamentului în saline, dar și despre contraindicațiile medicilor, despre costuri – prețul pentru piatră, cărămida, blocurile de sare, tehnologia de construcție. Cu cât studiam mai mult, cu atât ideea ne părea mai frumoasă și mai utilă”, spune Irina, care și-a construit salina folosind cele mai performante tehnologii. Și anume, a folosit bulgări de sare aduși din salina Praid și din salina Sovata (România), și cărămizi de sare din salina Slatina (Ucraina). Totul, deoarece își dorea ca ședințele de salinoterapie să fie eficiente, iar clienții – mulțumiți.
La 6 octombrie 2018 Irina și-a văzut visul împlinit – a lansat, în orășelul Rezina, „Salina Golden-Spa”. Deși nu a avut timp pentru publicitate, clienții au apărut imediat. Foarte multă lume nu este obișnuită cu medicina alternativă, preferând medicamentele. Dar, după ce au mers de câteva ori la salină, au recomandat-o și altora… Majoritatea clienților nu cunoșteau nimic despre efectele tratamentului cu sare și nici despre procedura în sine, așa că Irina le-a fost și ghid, și medic.
Le povestea clienților despre aerosolii salini – micro-particule inhalate pe nas care ajung atât în căile respiratorii superioare, în cavitatea bucală, cea nazală și faringe, cât și în cele inferioare – laringe, bronhii, alveole pulmonare. Le mai povestea cum acestea dezinfectează mucoasele, cum elimină toxinele și refac elasticitatea membranelor celulare… Oamenii veneau la salină pentru a se trata de astm, bronșită, tuse, dar și pentru a scăpa de tulburările de somn, de anxietate sau, pur și simplu, pentru a-și îmbunătăți structura pielii. Iar pentru cei mai mici vizitatori ai salinei – copilași de unul-doi ani – Irina a amenajat un loc de joacă.
În discuțiile cu medicii Irina a aflat și despre eventualele contraindicații ale salinei. Astfel, aceste ședințe nu sunt recomandate persoanelor ce suferă de boli infecțioase, au avut intervenții cardiace, oftalmologice sau celor hipertensive.
„M-am spălat pe față și am elaborat un plan de afaceri pentru timp de criză”
Pandemia și carantina instalată odată cu aceasta a reprezentat o lovitură enormă asupra moralului Irinei, înainte de toate. Obișnuită să lucreze din zori și până în noapte, a plâns o săptămână, după care „s-a spălat pe față și a elaborat un plan de afaceri pentru timp de criză”. „Vă spuneam că, înainte de lansarea salinei, nu reușisem să fac publicitate, dar nici activități de informare a persoanelor care ne vizitau, astfel că trebuia să petrec foarte mult timp pentru a le explica oamenilor care veneau la salină efectele tratamentului cu sare. Iată că în timpul carantinei am decis să recuperez această lipsă de informație”, povestește Irina Bordian.
Pe durata carantinei Irina a participat la mai multe emisiuni televizate, a oferit mai mule interviuri unde a vorbit nu doar despre oportunitatea de a merge la o salină „aproape de casă”, dar și despre beneficiile acestei terapii. Când a trebuit să stea în casă, a folosit rețelele de socializare sau alte surse pentru a distribui informația, a discutat cu clienții fideli la telefon, oferindu-le sfaturi; iar atunci când a putut ieși din casă a mers și a distribuit materiale informaționale.
Fondurile europene au ajutat-o pe Irina să-și realizeze visul
După 15 mai 2020 telefonul Irinei nu a mai încetat să sune – clienții o întreabă când se va redeschide salina. Irina nu vrea să riște și urmărește zilnic statistica privind COVID-19. Nu disperă, chiar dacă înțelege că cel mai probabil nu va putea să lucreze nici vara. „Primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade pentru salinoterapie, în special, când și în interiorul salinei, și afară temperatura este identică, de 16-18 grade”, explică Irina. Iarna trecută a fost caldă și tânăra antreprenoare a avut o activitate foarte eficientă. „Dacă vara e foarte călduroasă, salinoterapia nu este eficientă”, precizează Irina. Drept care, în această perioadă, ea se gândește la alte proiecte, la alte idei de afaceri. Irina speră că, și de această dată, va putea să beneficieze de fonduri europene care, așa cum au ajutat-o să-și realizeze visul, o vor ajuta să-și păstreze optimismul chiar și pe timp de criză.
Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în toamna anului 2016, având ca obiectiv promovarea abilității economice și sociale a femeilor din zonele rurale prin reducerea inegalității de gen, creșterea și dezvoltarea afacerilor, schimbarea percepției inovaționale, sporirea accesului la resurse, servicii și tehnologii. Până în prezent, prin intermediul programului, la Componenta de granturi mici au fost selectate și finanțate 379 de afaceri ale femeilor de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Suma granturilor aprobate este de circa 52 milioane lei, ele urmând să atrage investiții în economie de circa 90 milioane lei. Afacerile antreprenoarelor au creat și menținut peste 1500 locuri de muncă. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene.
Acest articol este produs de către Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, în cadrul Campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19, inclusiv în Republica Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.