Moldova renunță la colaborarea cu CSI în domeniile apărării și combaterii terorismului. Parlamentul va denunța încă două acorduri
Full Article 2 minutes read

Moldova renunță la colaborarea cu CSI în domeniile apărării și combaterii terorismului. Parlamentul va denunța încă două acorduri

Parlamentul va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI), care prevăd colaborarea în domeniul apărării și cel al combaterii terorismului și a altor forme de extremism. Membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat rapoartele pentru două avize consultative care presupun acest lucru.

Astfel, potrivit unui comunicat emis de Parlament, urmează să fie denunțat Acordul privind Grupurile observatorilor militari şi Forţele Colective de menţinere a păcii în Comunitatea Statelor Independente, semnat la Kiev, la 20 martie 1992, și Protocolul privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și a Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict între state și în statele membre ale Comunității Statelor Independente, semnat la 4 august 1992.

Denunțarea acestor documente a fost propusă de Ministerul Apărăii. În nota informativă se menționează că nu este oportună menținerea calității de stat-membru a Republicii Moldova la aceste instrumente internaționale, întrucât țara noastră nu interacționează în domeniile politico-militare în cadrul CSI”, se arată în comunicat.

Un alt document care va fi denunțat este Acordul statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente privind colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului.

Propunerea aparține Serviciului de Informații și Securitate, care menționează că, pe parcursul ultimilor ani, SIS nu a beneficiat de prevederile acestui act”, au comunicat reprezentanții legislativului.

***

Menționăm că, la sfârșitul anului 2022, Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente. Pe 15 mai 2023, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că a luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI. Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a conchis Grosu. Pe parcursul acestui an, deputații au denunțat, în lectură finală, 22 de acorduri încheiate pe platforma CSI.

În total, Republica Moldova are încheiate circa 400 de acorduri cu CSI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: