Moldova, un an de la depunerea cererii de aderare la UE: Popescu a vorbit cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene la Chișinău 
Full Article 2 minutes read

Moldova, un an de la depunerea cererii de aderare la UE: Popescu a vorbit cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene la Chișinău 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a avut, pe 3 martie, o întrevedere cu ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene acreditați la Chișinău. Potrivit lui Popescu, întâlnirea a avut loc în contextul împlinirii unui an de la depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE.

În debutul discuției, Popescu spune că a trecut în revistă principalele realizări din ultimul an ale țării noastre

„De asemenea, i-am informat pe ambasadorii UE despre progresele înregistrate pe segmentul de implementare a celor nouă recomandări ale Comisiei Europene și alinierea la acquis-ul comunitar. Am subliniat faptul că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cea mai bună modalitate de a ne asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea”, comunică Popescu, pe Facebook.

În acest context, Popescu menționează că a vorbit şi despre pregătirile pentru summitul Comunității Politice Europene care va avea loc în luna iunie la noi în țară – „fiind o dovadă a angajamentului ferm al Republicii Moldovei de a sprijini obiectivul comun al unei Europe pașnice și stabile”.

Moldova, un an de la depunerea cererii de aderare la UE: Popescu a vorbit cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene la Chișinău 

Facebook/Nicu Popescu

Amintim că pe 3 martie 2022, președinta Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Șefa statului a făcut anunțul alături de Igor Grosu și Natalia Gavrilița.

Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Iar pe 23 iunie 2022, Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina.

Pe 31 ianuarie 2023, la Parlament, a fost audiat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Ministrul Nicu Popescu declara că după obținerea statului de candidat, Moldova a adoptat un plan de implementare a celor 9 recomandări ai Comisiei Europene.

„Am transformat acele seturi de recomandări în aproximativ 60 de acțiuni cu instituțiile responsabile. Implementarea acestui plan continuă, se derulează și actualmente, obiectivul nostru este pâna la 31 martie curent să finalizăm toate măsurile prevăzute”, comunica el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: