Moldova va denunța încă 2 acorduri cu CSI. Comisia parlamentară de profil a aprobat avizurile
Full Article 2 minutes read

Moldova va denunța încă 2 acorduri cu CSI. Comisia parlamentară de profil a aprobat avizurile

Republica Moldova urmează să denunțe 2 acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). Este vorba despre Acordul Acordul privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen și Acordul între Statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) referitor la Forțele Armate Strategice. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din cadrul Parlamentului au aprobat, în ședința din 6 iunie, avizele consultative privind denunțarea celor 2 documente.

Astfel, va fi denunțat Acordul privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, întocmit la Minsk, la 22 ianuarie 1993, cu modificările operate prin Protocolul întocmit la Dușanbe, la 30 octombrie 2015. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, denunțarea Acordului vine ca urmare a unei interacțiunii minime pe acest segment de cooperare, a lipsei de aplicabilitate, precum și a necorespunderii cu realitățile. Acordul și Protocolul adițional sunt două acte inerente, astfel denunțarea acestora va fi simultană.

Totodată, va fi denunțat Acordul între Statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) referitor la Forțele Armate Strategice din 30 decembrie 1991. Denunțarea acestui acord este oportună, în contextul în care Republica Moldova nu dispune de armament nuclear, iar colaborarea în cadrul CSI exclude interacțiunea în domeniile politico-militare, accent fiind pus pe colaborarea economică.

În context, precizăm că, pe 15 mai, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că a luat decizia a inițiat procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a conchis Grosu.

Totodată, șeful legislativului a declarat recent că Republica Moldova nu va denunța acele acorduri cu Comunitatea Statelor Independente care vor afecta cetățenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul Comunității.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: