Moldovagaz cere Gazprom-ului extinderea perioadei de audit și „un acord de stingere a datoriilor istorice”
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz cere Gazprom-ului extinderea perioadei de audit și „un acord de stingere a datoriilor istorice”

SA „Moldovagaz” a expediat către SAP „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor cu privire la audit și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.

Reprezentanții Moldovagaz menționează că, conform protocolului din 29 octombrie 2021, acest acord urmează să fie semnat până la 1 mai 2022.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu declara că în cazul în care concernul Gazprom nu va amâna data-limită până la care Chișinăul trebuie să finalizeze auditul datoriei istorice la gaz și va sista livrările, Moldova va cumpăra gaz natural la preț de piață.

„În vederea acestui scenariu, autoritățile pregătesc măsuri pentru ca Energocom să poată acționa pentru asigurarea necesităților populației”, declara Spînu, în contextul în care partea moldovenească nu va reuși să finalizeze auditul datoriei istorice până pe 1 mai.

Andrei Spînu a explicat și motivele pentru care companiile internaționale nu au fost interesate să realizeze auditul datoriei istorice pretinse de Gazprom, care depășește 700 mln dolari.

Gazpromul pretinde de la malul drept al Nistrului suma de 709 milioane de dolari – datorii pentru livrarea gazului și penalități. Chișinăul crede că suma e mai mică și a insistat mai întâi pe verificarea ei de către o companie internațională independentă.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: